Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 102. Ucraina rezistă rușilor în Severodonețk. Zelenski: 113 biserici au fost complet distruse sau avariate de bombardamente. Rusia nu poate rămâne în UNESCO

Forțele armate ucrainene au ucis aproximativ 31.150 de soldați ruși între 24 februarie și 5 iunie, dintre care 100 doar în cursul zilei de ieri, potrivit unei informări a Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Trupele ruse au tras din nou asupra zonelor de frontieră din regiunea Sumi, Nikolaev, și asupra orașelor și comunităților din regiunea Zaporojie, în Harkov.

Situația din Severodonețk, unde continuă luptele de stradă, rămâne extrem de tensionată, la fel în Kurakhov, Lisichansk și Marinka, în regiunea Donbas, mai transmite președintele Zelenski.

Până în prezent, rușii au lansat 2503 rachete de diferite tipuri împotriva Ucrainei.

Un număr de 261 de copii și-au pierdut viața în război, însă aceasta este doar cifra oficială, a precizat Volodimir Zelenski.

UPDATE 17.22

  • Pentru a reface drumurile distruse în timpul războiului sunt necesare 900 de miliarde grivne (moneda ucraineană), potrivit Ukrinform.

Declarația aparține lui Andrii Ivko, oficial din cadrul Agenției de Stat pentru Drumuri din Ucraina

"În prezent, sunt necesare 900 de miliarde de grivne pentru refacerea drumurilor. Va dura între doi și patru ani pentru a reface infrastructura rutieră. Noi credem că ar fi corect ca reconstrucția să se facă din banii proveniți din conturile înghețate în Occident ale Rusiei”, a declarat Ivko.

El a mai spus că 24.000 de kilometri de drumuri și 302 structuri, inclusiv poduri și pasaje supraterane, au fost complet distruse în Ucraina.

"Lucrăm la repararea acestora în fiecare zi. Aproximativ 930 de kilometri de drumuri au fost deja curățate și au fost create 40 de structuri temporare și rute ocolitoare", a mai completat Ivko.

  • Papa Francisc a cerut duminică să se desfăşoare "negocieri adevărate" care să permită ajungerea la "o încetare a focului şi o soluţie sustenabilă" în Ucraina şi a invitat "responsabilii naţiunilor" să nu ducă "Umanitatea la distrugere", transmite EFE, citat de Agerpres.

Papa a amintit că, "odată cu împlinirea a 100 de zile de la începerea agresiunii armate (ruse) în Ucraina, asupra Umanităţii s-a abătut din nou coşmarul războiului, care reprezintă negarea visului lui Dumnezeu".

"Popoare care se înfruntă, care se ucid, oameni care în loc să se apropie sunt alungaţi din casele lor", a spus papa Francisc, vorbind despre "furia distrugerii şi a morţii (...) care alimentează o escaladare tot mai periculoasă pentru toţi"

  • Rusia a lansat duminică dimineață către Kiev rachete de croazieră, din Marea Caspică, notează Reuters.

Rachetele au lovit o instalație destinată reparațiilor de vagoane de cale ferată.

UPDATE 14.20 Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ținte din Ucraina, dacă SUA livrează rachete cu rază mai lungă

Dacă Statele Unite vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune, Moscova urmează să lanseze atacuri asupra unor noi ținte, a informat duminică agenția de presă TASS.

"Vom lovi acele ținte pe care încă nu le-am lovit", a declarat Putin, la o televiziune rusească. Putin nu a numit țintele pe care Rusia le vizează, însă el a mai declarat că "agitația" din jurul livrărilor de arme către Ucraina a fost concepută de Vest pentru a prelungi conflictul.

UPDATE 12.13 Kievul a fost zguduit de explozii duminică dimineață, a declarat primarul Capitalei ucrainene Vitali Klitschko

"Au avut loc mai multe explozii în districtele Darnytskyi și Dniprovskyi din Capitală", a scris primarul Vitali Klitschko, pe Telegram.

Cel puțin o persoană a fost spitalizată, dar nu au fost raportate decese până la orele dimineții, a mai precizat Klitschko. Autoritățile sunt la fața locului, pentru a ajuta, transmite Reuters.

Alți oficiali ucraineni au declarat că bombardamentul părea să vizeze rețeaua feroviară a Capitalei.

În ciuda atacurilor continue ale Rusiei asupra Ucrainei și a distrugerilor pe scară largă, Kievul a fost relativ liniștit în ultimele săptămâni, după ce Moscova și-a îndreptat atenția spre est și sud, vizând în special înspre orașul Severodonețk.


Situația la zi prin lentila ISW

  • Trupele ucrainene contraatacă în Severodonețk. Forțele ruse nu au înregistrat progrese majore în atacurile directe asupra orașului, iar operațiunile mai ample de încercuire ale localității sunt lente;
  • Defensiva ucraineană din estul țării rămâne puternică;
  • În Lyman și Izium, forțele ruse au lansat ofensive soldate cu eșec;
  • Trupele ruse continuă să apere teritoriile ocupate din împrejurimile Harkov și au lansat atacuri cu rachetă și artilerie împotriva rezistenței ucrainene;
  • Forțele ruse continuă să lanseze atacuri în sudul Ucrainei;
  • Kremlinul se confruntă cu o activitate în creștere a partizanilor ucraineni în sudul Ucrainei, în ciuda eforturilor Rusiei de a limita circulația și accesul la serviciile de telecomunicații;
  • Oficialii ucraineni continuă negocierile pentru un schimb de prizonieri ai apăratorilor capturați din Mariupol.

Discursul către națiune

În ziua 101 de război, rușii au bombardat și au distrus Biserica Tuturor Sfinților a Sfintei Adormiri Sviatohirsk Lavra din orașul Sviatohirsk, regiunea Donețk. Nu este prima oară când rușii au ca obiectiv un schit religios.

Volodimir Zelenski: ”Rușii sunt gata să ardă totul: bisericile ortodoxe echivalează pentru ei cu orice altă țintă din Ucraina. În timpul războiului, 113 biserici au fost complet distruse sau avariate de bombardamentele ruse.

Printre acestea, se numără și bisericile vechi – cele care au rezistat celui de-Al Doilea Război Mondial, dar nu au rezistat ocupației ruse.”

Zelenski a cerut Bisericii Ortodoxe din Ucraina să condamne agresiunea Rusiei bisericilor ortodoxe din Ucraina.

“Diplomații ucraineni vor face tot posibilul pentru ca întreaga lume să conștientizeze această agresiune a ocupației ruse. Rusia distruge în mod deliberat și sistematic patrimoniul cultural și istoric al Ucrainei, precum și infrastructura socială, locuințele și tot ceea ce este necesar pentru a duce o viață normală.

Un stat care face acest lucru nu poate fi membru al UNESCO și nu poate rămâne în cadrul ONU ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Carta ONU nu prevede niciun drept pentru teroriști, iar UNESCO nu este un loc pentru barbari”, a întărit Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE