Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE va transfera 26,2 milioane de euro către Moldova și Ucraina. Banii erau prevăzuți inițial pentru Rusia și Belarus

Comisia Europeană a propus un transfer de 26,2 milioane de euro din Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională către Ucraina și Moldova, prin programul Interreg NEXT 2021-2027. Banii trebuiau transferați inițial către Rusia și Belarus, parte din același program.

"Ucraina și Republica Moldova sunt parteneri de încredere ai UE, iar UE și-a luat un angajament ferm de a coopera pe termen lung cu cele două țări. Promovarea păcii și securității regionale este strâns legată de apropierea UE de ambele state și de consolidarea colaborării dintre blocul european și partenerii ucraineni și moldoveni", a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme.

În concret, finanțarea celor două state prin programul Interreg NEXT sprijină dezvoltarea serviciilor de sănătate, consolidarea capacității instituționale a autorităților publice ucrainene și moldovenești, dezvoltarea de proiecte în domeniile educație și cercetare sau finanțarea unor scheme de incluziune socială și a unor programe de formare profesională pentru refugiați.

În urma războiului împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, începând din martie, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și cu Belarus, în ceea ce privește programele de cooperare transfrontalieră din cadrul Instrumentului european de vecinătate și al programului Interreg NEXT 2021-2027 pentru regiunea Mării Baltice.

În consecință, mai multe programe transfrontaliere care vizează, printre alte state ale Europei de Est, Ucraina și Moldova, dar și două programe transnaționale – Programul transnațional Dunărea și Interreg NEXT desfășurate în state din bazinul Mării Negre – vor beneficia de o majorare cu 68% a finanțării pentru anul 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE