Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Universitățile din România, sufocate de teorie. Studenții din străinătate sunt pregătiți pentru viața profesională

Sistemul universitar din România înseamnă în special multă teorie și prea puțină practică. Ați auzit asta probabil, de multe ori. Dar acum, mai mulți profesori universitari, care mentorează programe de studiu orientate spre accesul pe piața muncii, explică beneficiile unor orare ieșite din manual și axate pe practicarea meseriei.

Leyla Bor este profesoară la Universitatea Politehnica din București. Ea predă tehnici și sisteme de lucru.

Leyla Bor, profesoară Universitatea Politehnica din București: "În Franța și în universitățile francofone avem metode și mijloace de învățare și de organizare a timpului de lucru. Spre exemplu, cum să facem o prezentare clară în PowerPoint, bine structurată, organizată, având un plan în spate, cum să scriem un rezumat.

Sunt noțiuni generale pe care vor fi cu adevărat utile studenților în viața universitară, dar și în viața profesională de mai târziu când devin ingineri. Cum să te prezinți la angajare, cum să treci de un interviu pentru un stagiu sau un loc de muncă."

În Franța și Germania există studii diferențiate în funcție de piața muncii.

Leyla Bor: "Avem masterate în general mai profesionale, depinde și de ceea ce vrem să facem mai departe. Cine dorește să o ia pe un drum academic, optează pentru un masterat de cercetare, iar cine dorește să se angajeze, optează pentru un masterat profesional. Deci noi distingem între masteratul dedicat pieței muncii și cel dedicat cercetării."

Românii studiază mai multe materii ca germanii

Elisa este din Germania și de mai bine de 10 ani călătorește ca profesor. Predă de patru ani la Facultatea de Limbi Străine a Universității din București și mai are un an de stat aici.

Elisa spune că studenții români studiază mult mai multe materii ca în Germania.

Elisa Moczygemba, profesoară Universitatea din București: "Aici, în România este diferit de Germania pentru că aveți mult mai multă teorie. Studenții români au un orar foarte aglomerat, spre exemplu, pe când în Germania sau în alte țări în care am fost, ei mai degrabă studiază în module unde pot alege ce materii vor să învețe în primul semestru și ce materii în al doilea semestru. Doar că pentru asta trebuie să învețe să își organizeze singuri timpul."

Leyla Bor: "În Franța, numărul materiilor depinde de ceea ce studiezi: inginerie, medicină, studii de profesorat, pentru asistenți medicali, nu este același volum de materii. Impresia mea de când sunt aici este că aveți mai multe ore. Spre exemplu, eu în Franța aveam 10-15 cursuri pe semestru, dar foarte mult lucru individual acasă, proiecte de realizat, cercetări de realizat, lucru în grup, multă teorie de învățat pe de rost la licență. Masteratul e mult mai orientat pe practică, dar la licență este destul de multă teorie și la noi."

Experiența a început să prindă și în România, dar deocamdată predomină în zona studiilor tehnice și la medicină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE