Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meseriile viitorului în noul an universitar. La mare căutare sunt programele de robotică, Inteligență Artificială și gaming

Robotică, inteligență artificială, cybersecurity sau gaming. Sunt câteva dintre specializările mai inedite pe care le oferă universitățile românești anul acesta. Studenții se întorc pe băncile facultăților și în laboratoare de săptămâna viitoare, iar o parte din ei vor studia materii care îi pregătesc pentru meseriile viitorului.

Prima generație de studenți specializați în inteligență artificială își începe formarea la Universitatea Babes Bolyai. Au aplicat aproximativ 400 de studenți din care 50 au fost acceptați. Printre ei este și Diana, o tânără de 22 de ani.

Diana Ciupeciu, studentă: ”Cred ca are o aplicabilitate foarte mare, deoarece din ce în ce mai multe companii doresc sa isi imbunatateasca acest aspect al proiectelor pe care le construiesc, avand in vedere ca în zilele noastre au din ce în ce mai multe atacuri cibernetice securitatea devine din ce în ce mai cautata și importantă.” 

Anca Andreica, profesor universitar și decan la Facultatea de Matematică-Informatică: ”Este primul program din țară care este făcut sub egida IOT digital, IOT fiind un organism a UE care are menirea de a sprijini inovarea și este un program de studiu cu dubla diploma. studenții vor avea  posibilitatea  să studieze un an la noi și la o alta universitate din Europa.”

Robotica, un domeniu din ce în ce mai căutat

De asemenea, la Universitatea din București este un program de licență de patru ani, unde studenții învață robotică. 

Virgil Băran, profesor Facultatea de Fizică: ”Avem cursuri de inteligență artificială, avem cursuri de machine learning, avem cursuri de rețele neuronale, toate absolut necesare în programarea funcționării unui robot, alături de cursurile de știința materialelor, de senzoristică, care fac parte din programă nemijlocit.”

Alte domenii de viitor sunt realitatea virtuală și cea augmentată, care s-au dezvoltat datorită industriei de gaming. La Universitatea Politehnica din București, există un masterat pentru iubitorii de gaming care vor să dezvolte jocuri pe calculator și nu numai. 

Alin Moldoveanu, profesor, Facultatea de Automatică: ”Sunt materii în care învață cums e programează jocurile, aspecte generale de joc, de logică, de compunere a scenei, sunt materii pentru partea de inteligență artificială din jocuri, fiindcă personajele devin din ce în ce mai inteligente, jocurile trebuie să aibă tehnici de generare, tehnici de controlare a acestor personaje.” 

Industria de gaming caută tineri absolvenți 

Industria de gaming este una foarte bogată, iar absolvenții unei astfel de specializări își găsesc imediat un loc de muncă foarte bine plătit. În plus, ceea ce învață aici despre realitate augmentată sau realitate virtuală pot folosi și în alte industrii. 

Alin Moldoveanu, profesor, Facultatea de Automatică: ”Undeva în următorii cinci ani, aproape în orice domeniu, antrenamentul, instruirea se va face în realitate virtuală, fiindcă este foarte ușor să creezi niște programe pe care cineva le poate folosi să repete niște scenarii, să exerseze, să învețe skilluri. Cam acesta este viitorul. Sunt tehnologii plecate din lumea jocului, dar care treptat depășesc lumea jocurilor.”

Spre exemplu, masteranzii au ajutat la realizarea unui device de realitate augmentată care să-i ajute pe nevăzători să devină mai autonomi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE