Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căminele studențești au deschis ușile. Mii de studenți revin săptămâna aceasta în centrele universitare

Mai este o săptămână până la începutul noului an universitar, iar studenții au venit să se cazeze la cămine. Majoritatea prețurilor de cazare au rămas aceleași, însă costul traiului în marile centre universitare poate ajunge și până la trei mii de lei pe lună. De asemenea, în mai multe cămine se fac reparații pe ultima sută de metri.

Studenții s-au așezat la coadă încă de la prima oră pentru a-și lua în primire camerele de cămin. 

Reporter: ”De cât timp aștepți la coadă?”

Student: ”De la ora 10:00 așteptăm, am avut noroc cu o colegă care mi-a păstrat rândul, dar am văzut afară că se așteaptă de undeva de la ora 9:00 și încă nu s-a intrat în clădire.” 

Cel mai ieftin loc la cămin costă în jur de 200 de lei pe lună, iar cele mai scumpe sunt în jur de 700 de lei. 

Alexandru Barbu, student: ”Eu am ales să stau la cămin din mai multe puncte de vedere, unu ar fi cel financiar, al doilea ar fi pentru că suntem colegi și aici toată lumea este cu toată lumea, este un spirit foarte unitar. Unii dintre noi și-ar permite și o chirie doar că sunt foarte scumpe, iar aici avem beneficiu că nu plătim utilități.”

În funcție de centrul universitar, cheltuielile lunare ar putea fi acoperite de la o mie, până la trei mii de lei, spun studenții.

Reporter: ”Bugetul lunar de care ai avea nevoie să fii student și să trăiești ok în București?” 

Student: ”1.500 cred că ar fi ok.” 

În căminele din București, studenții sunt cazați câte unul-doi în cameră, și pot ajunge până la apartamente cu 4 locuri. 

Student:Viața de student nu e completă fără viața de cămin, să stai cu colegii în același loc, să știi că oricând ai nevoie poți să strigi e mare lucru.” 

Florin Ion, director general adjunct Universitatea din București: ”Anul acesta avem pus la dispoziția studenților un număr de peste 4.000 de locuri de cazare în toate căminele cu tarife de cazare care încep de la 150 de lei pe lună în căminele din Măgurele, până la 230 de lei , care e tariful maxim, pentru studenții la buget.”

La Universitatea Politehnica din București sunt cele mai multe locuri de cazare din București.

Mihai Corocăescu, dr general administrativ Politehnica București: ”În total, sunt aproximativ 12.000 de locuri. Universitatea mai are în construcție 700 de locuri într-un cămin nou și 200 de locuri într-un cămin care va fi recepționat până la finalul anului. Prețurile pornesc de la 275 de lei și ajung până la 600 de lei. Au și televizor, frigider în cameră, baie pe etaj, mașină de spălat pe etaj.” 

 Luni, 2 octombrie, începe oficial noul an universitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE