Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii din România care termină liceul câștigă doar câteva procente în plus la salariu față de cei care nu finalizează deloc studiile liceale

Tinerii de 25-34 de ani din România care au terminat liceul câștigă doar câteva procente în plus, la locul de muncă, față de cei care nu termină deloc liceul, diferența fiind mult mai mică decât ceea ce se întâmplă în general în țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit noului raport anual pe educație al acestui for, “Education at a Glance 2023”, transmite Edupedu.

Concret, raportul mai sus menționat arată că, în cazul României, tinerii de 25-34 de ani care termină liceul sau studii postliceale de tip vocațional și sunt angajați cu normă întreagă au venituri cu 7% mai mari decât cei care nu au o diplomă de absolvire a studiilor liceale. Iar această diferență este chiar mai mare decât cei care termină liceul la studii generaliste, pentru care avantajul la capitolul venituri este de doar 5%.

Altfel stau lucrurile în cazul celor care reușesc să termine o facultate. Când vine vorba de venituri, tinerii din aceeași categorie de vârstă care au finalizat studiile universitare au, în medie, la capitolul venituri, un avantaj de 45% față de cei care nu termină liceul, potrivit aceluiași raport.

România, țară candidată să adere la OCDE

A fost prima dată când România, în calitate de țară candidată să adere la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), participă cu date la această analiză a organizației internaționale, analiză care anul acesta pune accentul pe învățământul vocațional.

Per total, însă, concluziile acestei analize arată că rezultatele sistemului de învățământ din țara noastră sunt în urma mediei înregistrate la nivelul OCDE, la care țara noastră vrea să adere.

Spre exemplu, la nivelul OCDE, un absolvent de studii liceale vocaționale câștiga în plus, în 2021, cu 22% față de un tânăr care nu a finalizat liceul, diferență similară cu cea a absolvenților de liceu generalist (22,8% în plus la venituri).

  • Pentru absolvenții de studii superioare, diferența este cu peste 10 puncte procentuale mai mare decât cea înregistrată în România – 57%

La nivelul țărilor membre atât OCDE, cât și UE, datele medii privind veniturile tinerilor de 25-34 de ani sunt similare cu cele din cadrul OCDE, diferența fiiind, însă, mai mică în cazul tinerilor cu studii superioare (+51% față de cei care nu au finalizat liceul).

38 de țări fac parte în acest moment din OCDE, organizație care are ca scop, printre altele, îmbunătățirea nivelului de trai, egalitatea și bunăstarea cetățenilor.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE