Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria extinde interdicția asupra importurilor de cereale din Ucraina

Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piaţa naţională, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri, relatează France Presse.

Potrivit unui decret publicat în noaptea de marţi spre miercuri în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, vin, pâine, carne şi legume provenind din Ucraina. Aceste restricţii sunt în vigoare până la 30 iunie.

Guvernul premierului naţionalist Viktor Orban a decis sâmbătă să interzică importul de cereale ucrainene, după exemplul Poloniei, cu scopul de a-şi proteja agricultorii.

Această decizie a fost considerată "inacceptabilă" de Comisia Europeană.

Ce țări urmează exemplu Ungariei

Slovacia a luat, de asemenea, o măsură similară, în timp ce Bulgaria ar urma să facă un anunţ în acest sens miercuri.

Ucraina beneficiază pentru un an de scutire la taxele vamale

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă.

Dar, în locul unui simplu tranzit, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.

"De fapt, o proporţie importantă din produse nu ajung în ţări terţe, ci sunt vândute la tarife scăzute în cadrul Uniunii Europene", subliniază decretul ungar, apreciind că "acest avantaj competitiv provoacă grave perturbări pe piaţa internă".

Ungaria autorizează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene, dar proceduri foarte stricte vor fi instituite la posturile de frontieră cu scopul de a putea asigura o monitorizare electronică în timpul traversării teritoriului.

În caz de infracţiune, vor putea fi impuse amenzi, care ar putea ajunge la valoarea întregii încărcături.

Polonia interzisese la rândul său iniţial circulaţia mărfurilor ucrainene, dar a încheiat marţi un acord cu Ucraina în vederea reluării acestui tranzit în zilele următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE