Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moțiunea simplă împotriva lui Daea a fost respinsă. Ministrul Agriculturii, după dezbatere: ”Nu dau mâna cu minciuna, cu ipocrizia şi lipsa de respect”

Ministrul Petre Daea a fost chemat în Parlament să dea explicații cu privire la modul în care a gestionat criza cerealelor ieftine din Ucraina. 56 de deputați ai Opoziției au depus o moțiune simplă care vizează activitatea sa. Ei doresc ca ministrul Agriculturii să plece din funcție.

19/04/2023 , 15:50

UPDATE Moțiunea împotriva lui Daea a fost respinsă

Moțiunea simplă depusă de opoziție împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost respinsă în Camera Deputaților cu o majoritate covârșitoare de voturi. 174 de deputați de la PNL, PSD și UDMR au votat împotriva acestei moțiuni simple.

83 de voturi au fost în favoarea ei. La dezbaterea de marți, USR și Forța Dreptei l-au acuzat pe Daea că a gestionat prost criza cerealelor ieftine din Ucraina, dar și că nu a negociat o sumă mai mare de la Uniunea Europeană, drept despăgubire pentru fermierii români.

Ministrul s-a apărat, susținând că Executivul de la Bruxelles a folosit un algoritm potrivit căruia, România nu ar fi trebuit să primească nimic și, totuși, țării noastre i-au fost acordate zece milioane și jumătate de euro - o sumă mult prea mică față de pierderile fermierilor români.

UPDATE Petre Daea, la finalul dezbaterii moțiunii simple depuse împotriva sa: Nu dau mâna cu minciuna, cu ipocrizia şi lipsa de respect faţă de muncă, a susţinut ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la finalul dezbaterii moţiunii simple depuse împotriva sa, precizând că se aştepta ca în acest demers să regăsească măcar o propunere pentru a îmbunătăţi activitatea din acest domeniu.

"N-am dat mâna şi nu dau mâna cu minciuna, cu ipocrizia şi lipsa de respect faţă de muncă. De aceea mă aşteptam ca în acest demers normal, normal, firesc, necesar să regăsesc măcar o propunere pentru a îmbunătăţi activitatea din acest domeniu greu încercat, care a trecut prin patru crize: COVID, criza energetică, seceta şi acum războiul.

Fermierii toţi, cu mijloacele aflate la îndemână, au putut scoate din rodul pământului şi din îngrijirea animalelor hrana atât de necesară fiecăruia dintre noi. Tot timpul voi rămâne recunoscător acelora care fac mai mult decât mine, iar efortul fermierilor îl apreciez şi îl susţin", a declarat Petre Daea.

Şeful de la Agricultură a precizat că nu "va evada" din câmpul muncii, chiar dacă prea mulţi s-au "încălzit" deja pentru funcţia de ministru.

"Închei prin a vă spune că Petre Daea poartă respect fermierilor, iar devotamentul pentru meserie şi muncă stă în existenţa sa. Dacă vă gândiţi la evadare din câmpul muncii, vă asigur că nu o voi face. De asemenea, vă îndemn să reflectaţi că v-aţi încălzit prea mulţi pentru funcţia de ministru. Cu siguranţă va fi cineva după Petre Daea, dar nu toţi, pentru că este un singur loc. Până atunci, aveţi tot timpul să reflectaţi. Învăţaţi, că vă prinde bine! Aşteptaţi, că mai aveţi timp", a concluzionat el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Moțiunea care îl vizează pe ministrul Agriculturii a fost depusă de parlamentarii USR și Forța Dreptei.

Ionuț Moșteanu, deputat USR: Domnule Daea, al patrulea mandat al dumneavoastră la ministerul Agriculturii trebuie încheiat. Nu vă mai descurcați și produceți pagube imense. Nu e doar despre bătaia de joc la adresa fermierilor. E despre ce punem pe masă. Românii au ajuns cei mai mari consumatori de roșii din Turcia.

Într-o prezentare de 50 de minute, Petre Daea și-a prezentat toate proiectele de la minister. Discursul său a fost întrerupt de parlamentarii AUR care au afișat pancarte cu mesajul ”Opriți importurile din Ucraina”.

După încheierea protestului, ministrul a dezvăluit că are un jurnal în care și-a trecut realizările de la minister.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Conștiința și misiunea m-au obligat să consemnez zilnic activitatea într-un jurnal. Acesta e jurnalul. E un răspuns al moțiunii conștiinței mele. Contestatarii pot să îl studieze.

Modul în care a gestionat criza cerealelor ieftine din Ucraina estre principala critică menționată în moțiunea simplă intitulată “De la grânarul Europei la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună știință agricultura românească”.

Acuzat fiind că nu a gestionat bine această criză a cerealelor ieftine din țara vecină, Petre Daea a spus că el a făcut tot posibilul pentru ca România să primească compensații de la Uniunea Europeană, în baza algoritmului de calcul, pentru sprijinirea fermierilor afectați de importurile de cereale din Ucraina.

Ministrul a povestit că a depus eforturi pentru a-i convinge pe oficialii europeni, pentru că fermierii români au avut de suferit de pe urma tranzitului cerealelor ucrainene și au nevoie de ajutor. Social-democrații s-au plâns că discursul ministrului a fost ignorat de Opoziție.

Deputatul PSD Daniel Suciu a declarat că USR nu are, nu a avut şi nu o să aibă un ministru mai bun decât Petre Daea şi i-a îndemnat pe cei de la PNL să voteze împotriva moţiunii simple depusă împotriva ministrului Agriculturii.

Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților și Deputat PSD: 5 colegi erați cu ochișorii frumoși în laptopuri, trei perechi vorbeați unii cu alții mai aprins sau mai domol, un coleg pe care nu îl mai văd era în live la concurență cu domnul Simion. Îmi pare rău, domnule ministru, ca v-ați răcit gura de pomană. Opoziția vrea doar ca ministrul să plece din funcție.

Daniel Rusu, deputat AUR: Dacă credeți în Dumnezeu, dacă ați avea demnitate, ați lua modelul polonez si v-ați da demisia.

Inițiatorii moțiunii nu au suficiente voturi pentru adoptarea ei. Chiar dacă ar avea, adoptarea unei moțiuni simple care sancționează activitatea unui ministru nu duce la demiterea acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE