Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD cere Guvernului să suspende importurile de cereale și alimente din Ucraina

PSD va solicita Coaliției de guvernare să suspende în regim de urgență importurile de produse agro-alimentare, luând exemplul statelor care au graniță comună cu Ucraina. PSD susține că măsura este necesară pentru a proteja fermierii români.

De asemenea, social-democrații arată că România trebuie să continue să sprijine Ucraina, prin facilitarea tranzitului acestor produse către alte piețe din UE sau către rutele comerciale de la Marea Neagră.

"PSD va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară.

O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia", explică PSD, într-un comunicat.

Totodată, social-democrații susțin că statele est-europene care au fost afectate de exporturile din Ucraina trebuie să negocieze în bloc cu reprezentanții Comisiei Europene și cu autoritățile ucrainene, pentru ca sprijinul acordat agriculturii Ucrainei să nu le afecteze interesele.

"PSD susține ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate.

În același timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră", mai arată sursa citată.

PSD urmează să solicite coaliției de guvernare să suspende în regim de urgență importurile de produse agro-alimentare, luând exemplul statelor care au graniță comună cu Ucraina. PSD susține că măsura este necesară pentru a proteja fermierii români. De asemenea, social-democrații arată că România trebuie să continue să sprijine Ucraina prin facilitarea tranzitului acestor produse către alte piețe din UE sau către rutele comerciale de la Marea Neagră.

Moțiune simplă împotriva lui Petre Daea

Deputații opoziției au depus marți o moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii Petre Daea. USR și Forța Dreptei îl acuză pe demnitarul PSD de eșec pe linie pentru că nu a negociat despăgubiri mai mari pentru fermierii români în contextul importului de cereale din Ucraina.

Moțiunea simplă intitulată «De la grânarul Europei, la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună știință agricultura românească» vizează, în special, maniera în care Petre Daea a gestionat criza cerealelor ieftine din Ucraina. El este acuzat că, în contextul ridicării taxelor vamale pentru cerealele ucrainene, grânele au ajuns la un preț foarte ieftin în România și au cauzat pierderi de miliarde fermierilor români.

Totodată, el este acuzat că atunci când s-a luat hotărârea acordării de despăgubiri fermierilor din țărișe afectate, oficialul nu a reușit să negocieze în favoarea României și nu a prezentat cifre actualizate cu privire la pierderile estimate la 200 de milioane de euro, astfel încât, România a primit o parte infimă de la Comisie – 10 milioane jumătate de euro – cea mai mică alocare acordată statelor afectate, în condițiile în care Bulgaria a primit circa 17 milioane de euro, iar Polonia a primit 30 de milioane de euro.

Moțiunea simplă apare și în contextul protestului amplu al fermierilor din România derulat la începutul lunii aprilie. Fermierii cereau reintorducerea taxelor vamale și calcularea corectă a pierderilor, pentru a fi compensați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE