Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Dacian Cioloș îi dă replica lui Marcel Ciolacu: M-aș fi așteptat să știe că ministrul de Externe nu negociază clauze comerciale în agricultură

Publicat de: Euronews

Clauzele comerciale în agricultură nu sunt negociate de Ministerul Afacerilor Externe, acestea fiind de competenţa ministrului Petre Daea, a precizat, marţi, europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură, referindu-se la solicitarea PSD de a cere MAE negocierea suspendării exporturilor de cereale din Ucraina.

"M-aş fi aşteptat ca Marcel Ciolacu să ştie că nu ministrul de Externe negociază clauzele comerciale. În Săptămâna Patimilor, ca Pilat din Pont, PSD se spală pe mâini de problemele fermierilor. PSD cere public Ministerului Afacerilor Externe să negocieze cu Ucraina suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească", a afirmat Cioloş, într-un comunicat de presă.

PSD ține în brațe un ministru al Agriculturii incapabil să vină cu soluții susține Dacian Cioloș

Potrivit reprezentantului REPER în Parlamentul European, "în vreme ce continuă să ţină în braţe un ministru al Agriculturii incapabil să pună pe masă soluţii viabile, care să rezolve problemele fermierilor afectaţi de importurile de cereale din Ucraina, după ce a încercat să arunce vina ba spre Ucraina, ba spre Comisia Europeană, co-premierul şi şeful PSD Marcel Ciolacu a găsit soluţia-miracol pentru a rezolva situaţia dezastruoasă creată de ministrul Daea: Ministerul Afacerilor Externe".

"Domnule Marcel Ciolacu, m-aş fi aşteptat ca un preşedinte de partid aflat la guvernare să ştie că nu ministrul de Externe negociază clauzele comerciale. După ce l-aţi înecat în Canalul Bâstroe, acum îl îndopaţi şi cu cereale ucrainene. În agricultură, aceste clauze ar trebui să fie de competenţa ministrului Agriculturii, adică exact a domnului Daea, pe care îl ţineţi în funcţie cu atâta ardoare", spune fostul comisar european.

Dacian Cioloș a invitat PSD să îl retragă pe Petre Daea din funcţia de ministru al Agriculturii

"Dacă vreţi să ne spuneţi că recunoaşteţi incapacitatea domnului Daea de a purta astfel de negocieri, asumaţi-vă public acest lucru şi retrageţi-l din funcţie. Dacă nu, vedeţi că mai există un ministru, responsabil de comerţ exterior, care s-ar putea ocupa, eventual, de dosar. Nu vă spun eu cine-i, dar aveţi noroc, că nici dumnealui nu e de la PSD. Dar, dincolo de toate aceste jonglerii mediatice, asumaţi-vă răspunderea pentru dezastrul pe care îl giraţi, discutaţi în coaliţie şi veniţi cu soluţii reale şi asumate inclusiv politic pentru fermieri, nu cu iluzii, minciuni, dezinformări sau jumătăţi de adevăruri", a transmis Dacian Cioloş.

Partidul Social Democrat a cerut, marţi, Ministerului Afacerilor Externe să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a "modelului polonez" privind exporturile de cereale ucrainene către Uniunea Europeană.

"PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul aplicat în Polonia. Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina şi să asigure tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe din Uniunea Europeană şi către rutele comerciale din Marea Neagră", arată social-democraţii.

Potrivit PSD, dificultăţile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerţului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE