Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agricultorii polonezi protestează la graniţă față de importul de cereale de „slabă calitate” din Ucraina

Agricultorii polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Mărfurile venite din Ucraina nu au „calitatea” necesară â

La punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk peste 300 de persoane au protestat pentru a atrage atenţia faţă de slaba calitate a cerealelor ucrainene şi faţă de „lipsa controalelor de calitate” în cazul acestor, potrivit preşedintelui Camerei Agricole din oraşul polonez Lublin. Lipsa controalelor de calitate este justificată de faptul că „produsele ucrainene sunt exportate conform unor reglementări diferite” de cele poloneze.

În declaraţii acordate presei, reprezentanţii agricultorilor polonezi se plâng că mărfurile venite din Ucraina „nu au densitatea şi nici calitatea” cerute producătorilor locali şi solicită efectuarea de controale la punctele de recepţie a cerealelor.

Tone de cereale poloneze nu au loc pe piață

Un deputat al Partidului Agrar Polonez, Jaroslaw Rzepa, a avertizat săptămâna aceasta că aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale poloneze sunt înmagazinate fără perspective de comercializare, după ce pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene a provocat prăbuşirea preţurilor.

După declanşarea războiului în Ucraina, statele UE au acceptat suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE