Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Prețurile alimentelor, la nivel mondial, au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în 2022

Publicat de: Oana Stoica

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% în 2022 și a ajuns la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, pe fondul majorării costurilor produselor alimentare de bază.

Războiul din Ucraina a sporit temerile privind penuria de alimente, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cel mai ridicat nivel al indicelui

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2022, acest indice a crescut până la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1990.

Deja indicele înregistrase în 2021 un avans de 28%, faţă de 2020, după ce economia mondială s-a redresat în urma impactului pandemiei.

În 2022, indicele preţului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbărilor de pe pieţe, în urma războiului, a costurilor mai ridicate cu energia, a vremii nefavorabile şi a cererii globale solide de alimente.

Datele publicate de FAO arată că indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în decembrie 2022, pentru a noua lună consecutiv, în urma declinului preţurilor internaţionale la uleiuri vegetale, cereale şi carne, deşi au crescut uşor preţurile lactatelor şi zahărului.

„Preţurile mai moderate ale produselor alimentare de bază sunt binevenite, după doi ani extrem de volatili”, a apreciat economistul şef al FAO, Maximo Torero.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE