Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lipsa zăpezii, o problemă gravă pentru agricultură. Seceta a distrus peste un milion de hectare de culturi în România, anul trecut

2023 a început cu un record de temperatură și fără zăpadă. Dar lipsa zăpezii nu este o bucurie pentru agricultori, deoarece le pune în pericol recoltele acestui an.

Mulți șoferi se bucură de faptul că drumurile nu sunt înzăpezite sau că mașinile lor nu sunt înghețate, dar lipsa zăpezii creează o problemă reală pentru agricultori.

Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM: Un strat superficial la suprafața solului, de 5,8 cm, are un rol benefic pentru plantele care se află în cultură pe perioada iernii. Deși ele se află în perioada de repaos, este nevoie de o astfel de protecție ca un fel de plapumă, pentru culturile agricole semănate în toamnă.

Vara lui 2022 a fost cea mai secetoasă perioadă din ultimii 500 de ani din Europa. În Romania, seceta a distrus peste un milion de hectare de culturi, iar lipsa zăpezii din această iarnă pune în pericol recoltele acestui an.

Claudiu Davițoiu lucrează în agricultură de peste 50 de ani. Seceta i-a afectat întreaga muncă. Producția de anul trecut nu a fost nici măcar jumătate din producția anilor precedenți.

Claudiu Davițoiu, agricultor: Culturile pe care le-am semănat în toamna, grâul, orzul, cerealele, au fost afectate de secetă. În general au răsărit în proporție de 20-30 %. În luna decembrie am avut, totuși, norocul că ne-au căzut vreo 30 de litri de precipitații și, de atunci și până acum, au răsărit și culturile noastre.

Stratul de zăpadă este și un rezervor prin care solul se încarcă lent cu apă

Fără zăpadă, pământul rămâne arid, dar temperaturile ridicate mai aduc un inamic: insectele - care pot să distrugă întregi culturi. Agricultorii se tem să cumpere îngrășăminte, din cauza vremii. Fără apă, îngrășămintele nu hrănesc plantele.

Claudiu Davițoiu: Și zici, să cumperi îngrășăminte, investești niște bani, destul de mulți. Se dă o cantitate suficienta? Dacă nu am precipitații? Și mă trezesc la sfârșitul anului că am făcut cheltuiala și nu am făcut producție.

La baza acestei secete prelungite se află schimbările climatice. Lipsa zăpezii în luna ianuarie este considerat un fenomen meteorologic extrem. Iar prognoza nu este tocmai îmbucurătoare - cel puțin pentru agricultori.

Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM: Pentru luna ianuarie nu se așteaptă precipitații predominant sub forma de lapoviță și ninsoare decât în zonele montane și cel mult zonele centrale și nordice, zonele depresionare. Din datele pe care le avem în prezent, pe perioada lunii ianuarie și februarie, aceste precipitații sub formă de ninsoare nu apar.

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria omenirii, conform unui raport ONU. Primele zile ale anului 2023 au atins deja un record de cele mai călduroase zile de 1 și 2 ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice, dar încă nu am atins recordul absolut înregistrat în 7 ianuarie 2001, când s-au înregistrat 22,2 grade în Oravița.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE