Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă un an cu erbicid glifosat în agricultura europeană. Comisia prelungește autorizarea pentru studii suplimentare

Folosirea în agricultura europeană a erbicidului glifosat va fi permisă până la sfârșitul anului 2023. Un reprezentant al Comisiei Europene anunță că decizia oficială va fi luată la data de 15 decembrie, când expiră autorizația actuală pentru glifosat. Acesta este un erbicid despre care organizațiile de mediu afirmă că ar fi cancerigen, lucru dezmințit de firma producătoare.

Multe state ale Uniunii nu sprijină această prelungire, dar executivul comunitar intenţionează să o aprobe. Comisia susține că perioada suplimentară este necesară pentru a analiza toate informaţiile şi a evalua siguranţa produsului înainte de a se lua decizia finală dacă glifosatul poate fi utilizat sau nu în Uniunea Europeană.

Germania intenţionează să interzică folosirea glifosatului de la începutul lui 2024. În Franța, președintele Macron a anunțat intenția de a interzice folosirea acestui erbicid, amânând, însă, decizia.

Inițiativa „Interzicerea glifosatului și protecția oamenilor și mediului de pesticide toxice” a fost depusă la Comisia Europeană pe 6 octombrie 2017, după ce a colectat peste un milion de declarații de susținere, potrivit europa.eu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE