Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU. O treime din ghețarii aflați în siturile incluse în Patrimoniul Mondial vor dispărea până în 2050

Publicat de: Elena Moldoveanu

O treime din ghețarii aflați în siturile incluse în Patrimoniul Mondial sunt pe cale să se topească până în 2050, potrivit unei noi cercetări. Un studiu global important a constatat că schimbările climatice provoacă prăbușirea acestor fluxuri uriașe de gheață.

Chiar dacă am reduce emisiile acum, ghețarii emblematici, de la Dolomiți la Yosemite, vor dispărea din cauza volumului de gaze cu efect de seră eliberat de oameni. Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale este singura modalitate de a salva cele două treimi rămase din aceste structuri vitale, spun oamenii de știință.

„Pe măsură ce ghețarii continuă să se retragă într-un ritm accelerat, este posibil ca riscurile glaciare, cum ar fi inundațiile provocate de izbucnirea lacurilor glaciare, să crească și să aibă consecințe dezastruoase pentru populațiile și biodiversitatea unor întregi regiuni din aval”, avertizează Tales Carvalho Resende, autorul principal al noului raport UNESCO.

În iulie, cel mai mare ghețar din Alpii italieni s-a prăbușit, declanșând o avalanșă care a ucis 11 alpiniști. Incidentul de la Marmolada este un semn tragic a ceea ce va urma în Dolomiți, unde se preconizează că toți ghețarii vor dispărea până în 2050. În altă parte în Europa, Mont Perdu din Pirinei - care se întinde între Franța și Spania - va dispărea, de asemenea, în următorii 30 de ani.

De ce sunt importanți ghețarii?

Este greu de înțeles cât de catastrofală va fi dispariția ghețarilor din lume. 50% din omenire depinde direct și indirect de acești giganți de gheață ca sursă de apă pentru uz casnic, agricultură și energie hidroelectrică.

UNESCO supraveghează îndeaproape 18.600 de ghețari din 50 dintre cele peste 1.000 de situri ale sale din Patrimoniul Mondial. Aceștia reprezintă aproape 10% din suprafața totală glaciară a Pământului.

Impactul topirii ghețarilor are mai multe fațete, explică Carvalho Resende. Acestea vor duce la schimbări inevitabile în hidrologia locală, precum și în forma habitatelor și a peisajelor.

„Topirea ghețarilor poate avea temporar un impact pozitiv, deoarece va fi eliberată mai multă apă din depozitele glaciare. Cu toate acestea, pe termen lung, scurgerea anuală va fi redusă pe măsură ce ghețarii se vor micșora. O astfel de diminuare a scurgerii ghețarilor va avea probabil un impact negativ asupra producției agricole și a securității alimentare și va duce la un stres hidric care ar putea fi exacerbat de creșterea cererii de apă din cauza extinderii terenurilor agricole pentru a hrăni o populație în creștere.”

Unde se topesc cel mai repede ghețarii?

Conform datelor disponibile, ghețarii din toate siturile din Africa incluse în Patrimoniul Mondial vor dispărea până în 2050, inclusiv cei din Parcul Național Kilimanjaro și Muntele Kenya. În SUA, ghețarii din parcurile naționale Yellowstone și Yosemite vor dispărea până în acest moment.

Te Wahipounamu din sud-vestul Noii Zeelande este și el pe cale de dispariție, după ce a pierdut aproape 20% din volumul său din anul 2000. În timp ce Three Parallel Rivers din zonele protejate Yunnan din China este ghețarul care se topește cel mai repede de pe listă.

„Comunitățile locale vor fi primele care vor resimți impactul negativ al retragerii ghețarilor”, a declarat Carvalho Resende pentru Euronews Green.

Cum putem proteja ghețarii?

Raportul UNESCO arată că această dispariție rapidă a ghețarilor este cauzată de un singur factor principal: încălzirea temperaturilor. În Dolomiți, de exemplu, dezastrul de la Marmolada a avut loc la o zi după ce în vârful ghețarului a fost înregistrată o temperatură record de 10 grade Celsius.

Aproximativ 50% dintre ghețarii din patrimoniul mondial ar putea dispărea aproape în totalitate până în 2100, în cazul unui scenariu de emisii de tip business-as-usual.

Cea mai importantă măsură de protecție pentru a preveni retragerea majoră a ghețarilor din întreaga lume este reducerea drastică a emisiilor de carbon. Cu toate acestea, acțiunile de adaptare desfășurate la nivel de sit trebuie consolidate pentru a răspunde la schimbările inevitabile ale ghețarilor în viitorul apropiat, afirmă agenția ONU. Trebuie concepute și puse în aplicare măsuri de avertizare timpurie și de reducere a riscului de dezastre.

UNESCO pledează, de asemenea, pentru un fond internațional pentru monitorizarea și conservarea ghețarilor, pentru a sprijini cercetarea cuprinzătoare și pentru a dezvolta măsuri de răspuns eficiente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE