Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei agravează criza alimentară mondială

O criză alimentară globală de durată a devenit una dintre cele mai profunde consecințe ale războiului Rusia împotriva Ucrainei, contribuind la foamete, sărăcie și decese premature. Moscova a blocat majoritatea livrărilor din Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume, iar atacurile armatei ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene perturbă, de asemenea, fluxul de alimente, scrie publicația The New York Times.

Navele care transportă grâu ucrainean și alte cereale sunt blocate de-a lungul Bosforului, în Istanbul, în așteptarea inspecțiilor înainte de a naviga spre porturile din întreaga lume. Numărul cargoboturilor care traversează strâmtoarea au scăzut considerabil după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022 și a impus o blocadă navală. În urma presiunilor diplomatice, Moscova a început să permită accesul unor nave, însă continuă să restricționeze majoritatea transporturilor din Ucraina, care, împreună cu Rusia, exporta cândva un sfert din necesarul de grâu la nivel mondial.

În puținele porturi ucrainene care sunt operaționale, atacurile cu rachete și drone ale Rusiei asupra rețelei energetice a Ucrainei paralizează frecvent terminalele de cereale unde grâul și porumbul sunt încărcate pe nave.

Din acest motiv, o criză alimentară de durată a devenit una dintre consecințele războiului declanșat de Rusia.

Potrivit The New York Times, Statele Unite și aliații acestora au luat măsuri pentru a diminua pagubele. Au venit în sprijinul fermierilor ucraineni, pentru a putea scoate alimentele din țara lor prin rețelele feroviare și rutiere care fac legătura cu Europa de Est și pe barje care călătoresc pe Dunăre.

Criza se accentuează, însă pe măsură ce se instalează iarna, iar Rusia continuă bombardamentele asupra infrastructurii ucrainene. Lipsa de alimente a luat deja amploare din cauza secetei din Cornul Africii și din cauza vremii neobișnuit de dure din alte zone ale lumii.

Programul Alimentar Mondial (PAM) din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) estimează că peste 345 de milioane de oameni suferă sau riscă să sufere din cauza insecurității alimentare acute, un număr de cel puțin două ori mai mare decât în 2019.

"Ne confruntăm acum cu o criză de insecuritate alimentară de amploare", a declarat secretarul american de stat, Antony Blinken, la un summit cu liderii africani la Washington, organizat în decembrie 2022.

„Este rezultatul a numeroase lucruri, după cum știm cu toții (...) inclusiv agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

Penuria de alimente și prețurile ridicate afectează Africa, Asia și America. Oficialii americani sunt îngrijorați în special de Afganistan și Yemen, care au fost devastate de război.

Egiptul, Libanul și alte țări ce importă alimente întâmpină dificultăți în a-și plăti datoriile, deoarece costurile au crescut brusc. Chiar și în state dezvoltate, precum Statele Unite și Marea Britanie, oamenii săraci duc lipsă de mâncare din cauza inflației în creștere, pe fondul perturbărilor provocate de război.

"Prin atacarea Ucrainei, grânarul lumii, Putin îi atacă pe săracii lumii, sporind foametea globală când oamenii sunt deja în pragul foametei", a declarat Samantha Power, administratorul USAID.

Pentru ucraineni, această situație se asemănă cu Holodomor, foametea din Ucraina din urmă cu 90 de ani generată de politicile lui Stalin, din cauza căreia au murit milioane de oameni.

Pe 20 decembrie 2022, Antony Blinken a anunțat că SUA va începe să acorde excepții generale de la sancțiunile sale economice în întreaga lume pentru a se asigura că ajutorul alimentar și alte tipuri de asistență vor putea fi acordate.

Totodată, Moscova și-a restricționat propriile exporturi, ceea ce a dus la creșterea costurilor în alte domenii. Cel mai important, a oprit vânzările de îngrășăminte, de care au nevoie fermierii din întreaga lume. Înainte de război, Rusia era cel mai mare exportator de îngrășăminte.

În perioada martie-noiembrie 2022, Ucraina a exportat în medie 3,5 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase pe lună, o scădere semnificativă față de cele cinci până la șapte milioane de tone pe lună pe care le exporta înainte de începerea războiului în februarie, potrivit datelor Ministerului ucrainean Politicii Agrare și Alimentației.

Această cantitate ar fi fost și mai mică dacă nu ar fi existat un acord încheiat în iulie de Națiunile Unite, Turcia, Rusia și Ucraina, numit Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, prin care Rusia a fost de acord să permită exporturile în trei porturi maritime ucrainene.

Rusia continuă să blocheze șapte din cele 13 porturi folosite de Ucraina.

Statul ucrainean are 18 porturi, însă cinci se află în Crimeea, regiune pe care Rusia a anexat-o în 2014. În afară de cele trei de la Marea Neagră, trei porturi de pe Dunăre sunt operaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE