Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un român din 10 reușește să tină postul Crăciunului. Ce alimente sunt recomandate în această perioadă

A început postul Crăciunului. Acesta durează 40 de zile, iar în fiecare sfârșit de săptămână credincioșii au voie să mănânce pește. Însă doar un român din 10 reușeste să îl țină pe tot. Copiii, bolnavii cronic și diabeticii ar trebui să consulte medicul înainte să renunțe la lapte ouă și carne pentru a se asigura că nu își pun sănătatea în pericol. 

Un român din zece reușește să țină tot postul Crăciunului, iar un sfert țin doar miercurea și vinerea. Când renunțăm la produsele de dulce, ne expunem unei alimentații care conține puține proteine, aminoacizi esențiali, calciu și fier, atrag atenția specialiștii.

Lygia Alexandrescu, medic nutriționist: ”Copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu multe medicamente, care au polimedicație, care au multe diagnostice, persoanele care suferă de diabet. Deci toate aceste persoane vor putea urma un regim vegetarian numai după recomandarea medicului, după ce se se dozează anumiți factori imunologici, hematologic și apoi se face această recomandare.”

Postul Crăciunului durează 40 de zile, dar în fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește. Pentru a avea grijă de sănătatea noastră, medicii recomandă să gătim cât mai natural și să evităm pe cât posibil să comandăm mâncare, dar și produsele semipreparate. 

 Lygia Alexandrescu, medic nutriționist: ”Verificăm eticheta alimentară orice începe cu produsul apă, cu componenta apă este un produs de slabă calitate nutrițională. Deci avem grijă să nu fie multe sare. Ne uităm pe sodiu, să nu fie mai mult de 2g de sodiu pe suta de grame de produs. Soia, dacă e produs din soia, să fie nemodificat genetic.”

Din cauză că prețurile sunt din ce în ce mai mari față de anii precedenți, mulți dintre români își permit cu greu să mănânce și sănătos. 

În magazine, un kilogram de ceapă costă 5 lei, cartofii ajung la 3 lei, iar fasolea la 8 lei. Iar produsele vegetale sunt și mai scumpe. Un borcan cu zacuscă ajunge la 7 lei, tofu este 8 lei, iar pateul vegetal, între 3 și 7 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE