Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Nimeni nu trebuie să moară din cauza alimentelor". Anunțul ONU, în ziua mondială a siguranței alimentare

Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă privind calitatea alimentelor. Potrivit statisticilor, 1,6 milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare zi din cauza consumării de alimente contaminate. În plus, 420.000 de persoane își pierd viața an de an din acest motiv, după cum precizează două agenții ale ONU.

Pe 7 iunie este ziua mondială a siguranței alimentare, iar în acest an se dorește focalizarea pe rolul practicilor și standardelor referitoare la această problemă, adică la ceea ce mâncăm și ceea ce este sigur să mâncăm. Scopul este prevenirea deceselor cauzate de această problemă, după cum precizează sursa citată.

Peste 200 de boli sunt cauzate de problema siguranței alimentare

Medicul Maria Neira, director general adjunct al Organizației pentru siguranța alimentară, susține că peste 200 de boli sunt cauzate de această problemă, de la diareea acută sau cronică, la diverse forme de cancer. Iar aceste afecțiuni provin de la consumarea de alimente contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți și substanțe chimice.

"Avem tendința de a ne gândi la siguranța alimentară numai atunci când ne îmbolnăvim. Ar trebui să ne gândim mai des la asta, pentru că bolile provocate de alimentație pot fi prevenite total. Mâncarea sănătoasă permite asimilarea nutrienților și promovează dezvoltarea umană. Nimeni nu trebuie să moară din cauza alimentelor. Aceste decese pot fi prevenite", a explicat medicul Maria Neira.

ONU cere implementarea unei "culturi a siguranței alimentare"

Problema este prezentă în toată lumea, cu accent mai mare pe unele zone sau țări. Organizația face apel la luarea de măsuri în diferite sectoare, inclusiv în cel politic, care este îndemnat să pună la punct sisteme naționale solide în ceea ce privește securitatea alimentară, în conformitate cu standardele stabilite.

Practic, se cere impunerea unei "culturi a siguranței alimentare", la care trebuie să participe atât marile lanțuri alimentare, cât și sistemul de educație, la nivel instituțional. Lanțul continuă până la consumatorul final, care ar trebui să ia măsurile necesare în regim propriu, ca urmare a recomandările Organizației mondiale a siguranței alimentare, de la simpla spălare pe mâini înaintea preparării meselor, până la utilizarea de recipiente și ustensile separate.

Între timp Organizația pentru alimente și agricultură (FAO) a lansat un portal care vrea să ajute sectorul alimentar să adere la standardele internaționale de igienă. Acest site este decris drept o unealtă prin care se are în vedere protejarea sănătății consumatorului și promovarea bunelor practici în comerțul cu alimente. Se acordă un sprijin special micilor afaceri și fermierilor din țările în curs de dezvoltare, dar există și diverse ghiduri care fac referire chiar și la igiena personală, precum spălarea corectă a mâinilor.

"Prin această implementare, planul este de a strânge reacții și de a avea posibilitatea de a extinde aceste ghiduri de conduită mai în detaliu și în alte sectoare ale sistemului agro-alimentar, precum cel al pescăriilor", se arată în comunicatul Agenției națiunilor unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE