Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este de vină pentru criza alimentară și pentru creșterea prețului cerealelor? Răspunsul șefei diplomației germane

Actuala criză alimentară este amplificată de războiul din Ucraina, acuză ministrul de externe al Germaniei. Declarația a venit în timpul unei conferințe, la Berlin, unde miniștrii din zeci de țări caută soluții urgente. Una dintre acestea ar fi accelerarea exporturilor de mărfuri alimentare din Ucraina pe căi terestre.

Intitulată ”Să ne unim pentru securitatea alimentară mondială”, conferinţa are loc înaintea summitului liderilor G7 ce începe duminică în Bavaria. Secretarul general al ONU a declarant, într-un mesaj video, că anul acesta ar putea să apară foamete în mai multe regiuni ale lumii.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a transformat un val într-un tsunami. De la începutul crizei, prețurile cerealelor din întreaga lume au crescut din nou. În Zimbabwe, o pâine costa un dolar până de curând, acum este 1,40. Rusia duce, de asemenea, acest război cu știri false și încearcă să dea vina pe alții pentru creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente”.

Uniunea Europeană (UE) a anunţat că doreşte să mobilizeze 600 de milioane de euro suplimentari pentru a ajuta ţările din Africa, Caraibe şi Oceanul Pacific să depăşească criza alimentară provocată de războiul din Ucraina, informează AFP.

Presaţi de ţările africane, cei 27 de membri ai UE au promis luni că vor aloca un miliard de euro, fără a oferi detalii, pentru lupta împotriva riscurilor foametei în Africa, legate de blocarea exporturilor de cereale ucrainene de care continentul african este foarte dependent.

Comisia Europeană propune în acest cadru să scoată 600 de milioane de euro din rezervele Fondului European de Dezvoltare pentru toate ţările din ACP (Africa-Caraibe-Pacific), proiect ce mai trebuie validat de statele membre ale UE.

Pachetul va fi format din 150 de milioane de euro pentru un ajutor umanitar imediat în numerar "de fiecare dată când va fi necesar", prin mecanismele de protecţie socială existente. La aceasta se adaugă 350 de milioane de euro pentru a susţine pe termen mediu şi lung producţia agricolă în ţările beneficiare şi a le ajuta să-şi întărească sistemele de aprovizionare alimentară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE