Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

The Beatles a lansat ”ultima” melodie cu ajutorul inteligenței artificiale. Cum sună noul single al legendarei trupe

Publicat de: Mirabela Vasile

Update: Update: ''Clară precum cristalul'', vocea lui John Lennon răsună într-un nou cântec The Beatles, ''Now and Then'', lansat joi cu ajutorul inteligenţei artificiale şi care a avut parte de cronici mixte, informează AFP.

Melodia este ''foarte bună'', scrie The Washington Post, ''ceea ce nu este suficient''.

https://www.youtube.com/watch?v=AW55J2zE3N4

Știrea inițială: La mai bine de 53 de ani de la destrămarea trupei The Beatles și în condițiile în care doi dintre membri au murit, inteligența artificială a permis lansarea a ceea ce se promite a fi ultimul cântec "nou" al trupei.

Noul single va fi lansat pe 2 noimebrie au anunțat cei doi membri supravieţuitori ai legendarului grup britanic, Paul McCartney şi Ringo Starr.

Intitulat "Now and Then", cântecul a fost realizat pe baza unei casete demo înregistrate în anii 1970 de John Lennon în apartamentul său din New York.

După asasinarea sa în 1980, văduva lui, Yoko Ono, a predat în 1994 banda, cu voce şi pian, celorlalţi membri ai trupei.

Ei au reorchestrat-o şi completat-o, dar nu au putut niciodată să o lanseze, întrucât tehnicile disponibile pe atunci nu le permiteau să extragă vocea lui John Lennon la o calitate satisfăcătoare.

Acest lucru a fost posibil abia acum. Punctul de pornire pentru acest proiect inedit s-a aflat în serialul documentar "Get Back", regizat în 2021 de Peter Jackson. Regizorul trilogiei "Stăpânul inelelor" a extras atunci vocea lui John Lennon de pe o casetă, separând-o de partitura pentru pian, cu ajutorul noilor tehnologii.

"Ne-am ales cu vocea lui John, clară precum cristalul", a dezvăluit Paul McCartney, citat în comunicatul care a anunţat lansarea acestui cântec. "Este ceva foarte emoţionant şi cântăm cu toţii în acest single, este o adevărată înregistrare The Beatles", a adăugat muzicianul britanic, în vârstă de 81 de ani.

Întrebat de BBC în iunie 2023 despre astfel de proiecte, Paul McCartney a vorbit despre pregătirile care vizau acest cântec inedit.

"Am reuşit să facem ceea ce va fi ultima înregistrare The Beatles, era o casetă demo a lui John pe baza căreia am lucrat", a explicat Paul McCartney. "Am reuşit să preluăm vocea lui John şi să o purificăm prin intermediul AI pentru a mixa înregistrarea".

Documentar The Beatles, înaintea lansării cântecului

Starul britanic nu a dezvăluit atunci titlul cântecului, dar toate indiciile arătau că era vorba despre "Now and Then". Existenţa casetei demo era cunoscută, iar Paul McCartney nu şi-a ascuns dorinţa de a oferi o nouă viaţă acestui cântec. Dar el a explicat întotdeauna că proiectul a rămas fără rezultat pentru că lui George Harrison nu i-a plăcut.

Noul single va fi pus în vânzare pe 2 noiembrie, de la ora 13:00 GMT. Cu o zi înainte, un documentar de 12 minute va fi lansat pe canalul de YouTube al trupei The Beatles.

Pe 10 noiembrie, vor fi lansate două compilaţii ale albumelor grupului britanic, completate cu piese suplimentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE