Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE: Criza energetică face trecerea la mașini electrice mai greu de atins

Obiectivul Uniunii Europene de a trece din 2035 exclusiv la mașini electrice este greu de atins, cred reprezentanții Constructorilor Europeni de Automobile. Lipsa stațiilor de alimentare și costurile în creștere pentru energie electrică ar putea să-i facă pe șoferi să ezite să treacă la autoturisme verzi.

În 13 ani, va fi interzisă vânzarea mașinilor noi cu motoare pe benzină și motorină. Tehnologia evoluată permite acum construcția automobile electrice care să aibă o autonomie și de 600 de kilometri, dar numărul redus de stații de încărcare și aprovizionarea incertă cu energie electrică ar putea crea probleme. Astfel, șoferii ar putea ezita să treacă la automobile verzi.

„Vehiculele nu vor fi cea mai mare problemă. Tehnologia există, vehiculele pot fi construite. Problemele sunt în alte zone ale acestei transformări. Infrastructura de încărcare, accesul la materiile prime, menținerea mobilității la prețuri accesibile și la îndemâna micilor întreprinderi, a șoferilor, a cetățenilor ca dumneavoastră și ca mine și realizarea acestei transformări, inclusiv a energiei verzi, de asemenea,” a declarat Sigrid De Vries, directorul general al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile.

Automobile verzi, rețea de energie electrică instabilă

Jumătate din stațiile de încărcare din Uniunea Europeană se află în două țări, Germania și Olanda. Șoferii ar putea ezita să cumpere o mașină electrică cât timp nu există o infrastructură de încărcare adecvată. Pe lângă asta, există provocări și pentru furnizorii de energie electrică.  Sute de milioane de noi mașini electrice ar însemna, potrivit estimărilor, și sute de miliarde de kilowați-oră suplimentari de energie electrică.

„Trebuie să creștem producția de energie electrică, dar asta e abia la nivel de planificare. Trebuie să extindem energia regenerabilă. În Germania, am planificat deja să creștem ponderea energiei regenerabile în totalul energiei electrice la 80% până în 2030. Presupunem că vom alimenta toate mașinile electrice și vom folosi electricitate și pentru încălzire,” a declarat Michael Bloss, europarlamentar membru al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană.

Unele voci susțin că automobilele verzi fac rețeaua de energie electrică instabilă. Astfel, sunt necesare investiții mari în modernizarea infrastructurii energetice. Comisia Europeană estimează că pentru atingerea acestui scop în următorii 10 ani e nevoie de 500 de miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE