Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European a votat interzicerea fabricării mașinilor pe motorină și benzină din 2035

Surpriză în Parlamentul European, după ce trei legi-cheie pentru tranziția verde au fost amânate în ultimul moment, din cauza dezacordurilor între europarlamentari. Mai mult, votul pentru reformarea sistemului de comercializare a certificatelor verzi, prin care este stabilit un preț pentru emisiile de gaze cu efect de seră, a avut un rezultat neașteptat.

Concret, după ce mai multe amendamente depuse de grupul socialiștilor au fost respinse, aceștia au votat împotriva propunerii. Acest episod arată cât de greu merg negocierile pentru un acord asupra planului Uniunii Europene, care vizează reducerea emisiilor de gaz de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

Toți membrii Parlamentului European știu prea bine că așa-zisul pachet de protecție climatică „Fit for 55” va transforma viața de zi cu zi și viața business-urilor din UE până la sfârșitul acestui deceniu. În prezent, unii parlamentari europeni și unele partide politice s-au hotărât să atenueze anumite părți ale pachetului, spunând că ar trebui să fie mai blând și mai prietenos cu business-urile.

Fără mașini pe motorină și benzină din 2035

Parlamentarii europeni au votat interzicerea fabricării mașinilor pe benzină şi motorină din anul 2035. Propunerea inițială a pachetului prevedea că producția motoarelor tradiționale pe benzină și motorină ar trebui să fie diminuată până la sfârșitul anului 2035.

Însă pentru ca acest lucru să devină realitate, decizia va trebui să fie votată de Consiliul Uniunii Europene. Și cel mai probabil vor apărea obiecții pentru că mai ales Germania se opune acesteia.

Concret, eurodeputații au aprobat un proiect al Comisiei Europene ce prevede norme stricte privind emisiile de dioxid de carbon. Iar decizia ar însemna ca din 2035 să nu mai fie vândute în U.E. mașini noi echipate cu acest tip de motoare. Autovehiculele aflate deja în circulație vor merge în continuare pe șoselele europene, până la o dată care încă nu a fost stabilită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE