Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tusea convulsivă provoacă decese în Serbia. Patru bebeluși au murit, iar zeci de bolnavi sunt în spitale

Tusea convulsivă, boală respiratorie contagioasă, a cauzat decesul a patru bebeluși în Serbia. Un altul este ajutat artificial să respire, iar zeci de bolnavi sunt internați în spitale, scrie Euronews Serbia.

Patru bebeluși au murit de tuse convulsivă, în Serbia

Bebelușii care se îmbolnăvesc de tuse convulsivă au dificultăți de respirație, iar boala poate fi severă, chiar fatală, în cazul sugarilor sub un an.

De la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut și până acum, patru nou-născuți au murit la Institutul pentru Protecția Sănătății Mamei şi Copilului din Belgrad, a declarat medicul Vladislav Vukomanovia pentru RTS, postul public de radio și televiziune al Serbiei.

Bebelușii care au decedat aveau până în patru luni, potrivit doctorului.

„Copiii foarte mici - adică sugari de două, trei, patru luni - pot dezvolta un tablou clinic foarte grav de tuse convulsivă și, din păcate, patru astfel de bebeluși au murit în cadrul institutului nostru, Institutul pentru Protecția Sănătății Mamei şi Copilului. Un alt copilaș e în momentul de față ventilat mecanic, ceea ce înseamnă că ne facem griji pentru viața lui”, a declarat medicul, pentru RTS.

Iar numărul celor mici care se îmbolnăvesc crește.

„Nu există un remediu mai bun decât vaccinarea. Este important să se respecte calendarul de imunizare. Motivul pentru care acești patru bebeluși au murit îl reprezintă, cu siguranță, lipsa vaccinării”, a mai adăugat medicul Vladislav Vukomanovia.

Pediatrii sârbi spun, însă, că cele mai severe forme de tuse convulsivă apar cel mai des la sugari în primele două luni de viață, când nu pot primi vaccinul din cauza vârstei.

700 de cazuri de tuse convulsivă au fost confirmate, în total, din martie 2023 până spre finalul lunii ianuarie 2024, au raportat autoritățile din Belgrad, iar în săptămâna precedentă (22-28 ianuarie), au fost înregistrate aproape 70 de cazuri noi. Țara ia deja măsuri și pregătește modificări ale calendarului de imunizare obligatorie.

Ce este tusea convulsivă

Tusea convulsivă, cunoscută popular și ca tuse măgărească, se poate răspândi foarte ușor.

Boala este cauzată de bacteriile din genul Bordetella și afectează și adulții, nu doar copiii. Se manifestă prin accese puternice și incontrolabile de tuse, care pot dura chiar și câteva luni, iar primele semne sunt foarte similare cu cele ale unei răceli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE