Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel puţin 31 de morţi în raiduri ale Turciei în Siria

Publicat de: Euronews
20/11/2022 , 17:58

Cel puţin 31 de morţi în raiduri ale Turciei în Siria

Cel puţin 31 de persoane, marea majoritate combatanţi kurzi şi soldaţi sirieni, au murit în raidurile armatei turce lansate sâmbătă seară împotriva regiunilor kurde din nordul Siriei, potrivit unui ultimul bilanţ furnizat duminică de un ONG şi citat de France Presse și Agerpres.

Autorităţile autonome kurde au raportat la rândul lor cel puţin 29 de morţi - 11 civili, 15 combatanţi proregim, doi paznici de siloz şi un luptător kurd.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul Apărării al Turciei a anunţat, duminică, că a lansat operaţiunea aeriană „Claw Sword” în nordul Irakului şi al Siriei, regiuni „utilizate ca baze de teroriştii” kurzi, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Avioanele au decolat de la bazele lor, operaţiunea aeriană a început”, a transmis ministerul într-un comunicat, la o săptămână după atentatul comis pe o stradă comercială din centrul Istanbulului.

În conformitate cu drepturile de legitimă apărare

Operaţiunea aeriană a fost întreprinsă „în conformitate cu drepturile de legitimă apărare ce decurg din articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, pentru a elimina atacurile teroriste din nordul Irakului şi al Siriei, a asigura securitatea frontierelor şi a elimina terorismul de la sursă”, a adăugat ministerul turc.

În cursul nopţii, ministerul a postat pe Twitter următorul mesaj: „A sosit ceasul pentru a da socoteală! Ticăloşii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide”.

„Cuiburile terorii sunt distruse de lovituri de precizie”, a adăugat el, fără alte detalii despre ţintele vizate.

Atentatul din 13 noiembrie comis pe artera comercială aglomerată Istiklal din inima Istanbulului s-a soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor 80. Autorităţile au acuzat imediat de atentat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi YPG (Unităţile de protecţie a poporului), miliţie kurdă activă în Siria, acuzată de Turcia că este afiliată PKK. 

Potrivit comunicatului, ministrul Apărării, Hulusi Akar „a condus şi gestionat operaţiunea Claw Sword (...), de la centrul operaţiunilor armatei aerului”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE