Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șase morți și cel puțin 81 de răniți, după o explozie puternică în Istanbul. Erdogan: „Miroase a terorism”

O explozie puternică s-a produs pe o stradă comercială în centrul Istanbulului, în apropiere de Piața Taksim. Strada Istiklal este foarte populară și între localnici, și între turiști. Imediat după deflagrație, președintele Recep Tayip Erdogan s-a adresat poporului.

Liderul turc a afirmat spune că ar fi vorba despre 6 morți și 53 de răniți. „Cine vrea sa ia Turcia ostatică prin atacuri teroriste nu va reuși”, a apus Erdogan.

Deocamdată, anchetatorii turci nu au precizat în mod oficial dacă este vorba de un atac terorist. Cinci procurori au fost însărcinați cu ancheta.

UPDATE: Cel puțin șase oameni au murit, iar alți 81 au fost răniți în explozia din Istanbul care este considerată a fi atac terorist, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay, potrivit agenției turce de stat Anadolu.

"Considerăm că este vorba de un act terorist ca urmare a faptului că un atacator, despre care credem că ar fi o femeie, a detonat bomba", a declarat Oktay.

UPDATE: Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că șase persoane au murit în urma exploziei. Liderul turc a spus că deflagrația a fost provocată de un „atac cu bombă”, potrivit Washington Post.

„Cine vrea sa ia Turcia ostatică prin atacuri teroriste nu va reuși. Poporul nostru să fie sigur că autorii incidentului de pe strada Istiklal vor fi pedepsiți așa cum merită. Autoritățile statului nostru continuă să lucreze pentru a descoperi autorii acestui atac perfid”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, conform Haberturk.com.

„Ar fi greșit să spunem că este, fără îndoială, un atac terorist, dar evoluția și primele informații primite de la guvernator dau de înțeles că miroase a terorism”, a adăugat președintele turc.

VEZI GALERIA
4 imagini

Înainte de a pleca la summitul G20 din Indonezia, Erdogan a precizat că explozia a fost explozia a fost un "atac perfid" și că autorii acestuia vor fi pedepsiți.

Potrivit autorităților turce, 53 de persoane au rănite.

Româncă stabilită în Turcia, în direct la Euronews România. „ În aceaa zonă sunt tot timpul forțe de ordine”

Gonul Yilmaz a declarat, în direct la Euronews România, că zona în care s-a produs explozia se află apropiere de Piața Taksim.

„Piața Taksim e o zonă turistică. E o zonă foarte aglomerată. Sunt foarte multe restaurante, canefele deschise. Istanbulul este un oraș foarte mare.

E o zonă comercială cu multe sedii consulare, magazine, restaurante. În aceaa zonă sunt tot timpul forțe de ordine. Din 10 persoane, trei sunt polițiști civili. Sunt multe mașini de Poliție.

După filmările difuzate pe Twitter, se pare că o femeie a lăsat un pachet în mijlocul bulevardului”, a declarat Gonul Yilmaz, la Euronews România.

Știrea inițială

„Din primele informații, explozia s-a produs pe bulevardul Istiklal. Patru persoane și-au pierdut viața și 38 au fost rănite. Victimele primesc îngrijiri medicale”, a scris guvernatorul Istanbulului, pe Twitter.

Într-un alt mesaj, oficialul turc a explicat că deflagrația s-a produs la ora 16:20, pe strada Taksim din Istanbul. La fața locului au intervenit mai multe echipaje de polițiști, pompieri și ambulanțe.

Imagini cu momentul în care a avut explozia din Istanbul

Pe rețelele de socializare au fost distribuite clipuri cu ceea ce pare momentul în care s-a produs explozia.

Zona în care s-a produs explozia a fost evacuată, conform Dailysabah.com.

Deocamdată, nu a fost stabilită cauza producerii exploziei din Istanbul. Cinci procurori au fost însărcinați pentru a investiga acest caz, a precizat agenția Anadolu.

Într-un clip video distribuit pe rețele de socializare pot fi văzuți pietonii care au fugit în momentul producerii deflagrației. Alte imagini au arătat ambulanțe, mașini de pompieri și poliție la fața locului. Unii utilizatori au precizat pe Twitter că magazinele au fost închise și bulevardul a fost închis.

Presa din Turcia, interdicție în a relata despre explozia din Istanbul

Organismul de supraveghere a presei din Turcia (RTÜK) a impus o interdicție temporară de a relata despre explozie - o măsură care împiedică televiziunile să difuzeze videoclipuri cu momentul exploziei sau cu urmările acesteia. Consiliul Suprem al Radioului și Televiziunii a impus interdicții similare în trecut, în urma unor atacuri și accidente.

Autoritățile turce spun că vor să evite generarea de „frică, panică și tulburări în societate ce pot servi organizațiilor teroriste". Utilizatorii rețelelor de socializare au raportat că accesul la Twitter a fost restricționat.

Recent, Parlamentul turc a adoptat o nouă lege ce interzice dezinformarea. Astfel, utilizatorii de pe rețelele de socializare și jurnaliștii riscă până la trei ani de închisoare.

De alftel, șeful RTÜK, Ebubekir Şahin, i-a avertizat pe cetățenii turci în legătură cu răspândirea de informații false despre atac.

„Urmărim îndeaproape evoluția situației. Vă rugăm să nu vă bazați pe informații din surse nesigure. Haideți să obținem informații din surse de încredere. Să nu răspândim informații false în necunoștință de cauză”, a afirmat el.

Atentatele mortale, comise în Turcia

Bulevardul Avenue este o arteră pietonală, extrem de populară în rândul turiștilor, deoarece aici sunt numeroase magazine și restaurante.

Potrivit The Guardian, Turcia a fost vizată de o serie de atentate mortale comise între 2015 și 2017 de gruparea Stat Islamic și de grupări kurde.

Un atac sinucigaș cu bombă a fost comis la 19 martie 2016, soldat cu moartea a cinci persoane și rănirea altor 36. Poliția turcă a anunțat că autorul atacului avea legături cu gruparea Stat Islamic.

În luna ianuarie a aceluiași an, un atentator sinucigaș cu bombă în cartierul aglomerat Sultanahmet a ucis 13 persoane. În iunie, atacatori înarmați cu arme automate și centuri de explozibili au atacat intrarea în aeroportul Atatürk din Istanbul, moment în care au ucis 45 de persoane și au rănite alte peste 230.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE