Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muzica poate face ca tratamentele dureroase și dificile să fie mai ușor de suportat pentru bolnavii cu maladii grave. În spitalul din orașul italian Bari muzica face parte din procedurile de tratament pentru tinerii și copiii cu cancer.

Terapie prin muzică, parte din tratamentul pacienților

Spitalul general din Bari din sudul Italiei are un medic specializat pentru proceduri de terapie prin muzică. Și dacă înainte momentele dinaintea anesteziei sau chimioterapiei erau caracterizate de anxietate și refuz, acum starea de spirit a pacienților pare a fi mult mai bună.

”Acum copiii știu că se vor juca cu Filippo și se concentrează asupra instrumentelor, asupra culorilor pe care și le doresc pe pat. Își vor aminti despre această zi ca despre una în care au venit să se joace cu Filippo,” a explicat Paola Muggeo, medic.

Muzico-terapeutul nu este doar un expert în muzică, ci este parte integrantă a echipei, alături de medici, asistente medicale, anesteziști și psihologi.

”Pentru a lucra într-un astfel de context, trebuie să ai o anumită predispoziție nu doar pentru a lucra cu copiii, ci și pentru a lucra cu aceste boli grave care au un impact uriaș asupra vieții de zi cu zi. Mai mult, trebuie să ai abilități deosebite de lucru în echipă,” a declarat Filippo Giordano, terapeut.

”În acest spital din Bari pacienții pediatrici au la dispoziție instrumente de susținere, cum ar fi terapia prin muzică, care nu este doar o formă de divertisment, ci face parte din tratamentul complet al pacienților. Muzica face ca tratamentele medicamentoase să fie mai ușoare și mai eficiente,” Luca Palamara, jurnalist Euronews.

Proceduri netradiționale, dar care au efect

Experiența de zece ani privind terapia prin muzică, promovată de către spitalul general din Bari, alături de alte 32 de centre din Italia, a permis realizarea mai multor cercetări în domeniu, dar și publicații în reviste științifice prestigioase.

”Rolul nostru, dincolo de administrarea tratamentelor, este să facem situațiile și realitățile mai acceptabile, deși cu siguranță nu totdeauna sunt considerate ca atare,” a declarat Paola Muggeo, medic.

Tratarea pacienților înseamnă să ai grijă de ei, inclusiv prin proceduri netradiționale cum ar fi terapia cu animale de companie, activitățile școlare, exercițiile fizice, dar și prin sprijinul oferit părinților.

”Îngrijirea pacienților și a rudelor acestora duce la îmbunătățirea eficacității tratamentelor tradiționale, care sunt încă fundamentale. Toți acești factori ne permit să obținem acele rezultate foarte pozitive pe care le are onco-hematologia pediatrică în ultima vreme,” a spus Nicola Santoro, medic șef.

Creșterea, în ultimele de decenii, a gradului de vindecare a pacienților cu diferite maladii de la 20 la 80 la sută se datorează și terapiei prin muzică, susțin specialiștii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE