Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Terapie prin tango. Dansul are efecte terapeutice asupra bolnavilor de Parkinson și Alzheimer

Proiect unic în România. La Iași, un instructor de dans a pus bazele unei terapii prin tango pentru bolnavii de Parkinson. În lume există centre speciale cu această terapie, care se practică și în spitalele argentiniene. Tangoul argentenian este considerat un dans cu efecte terapeutice care îmbunătățește memoria, echilibrul, coordonarea și îi ajută pe cei cu boli neurologice, precum Parkinson și Alzheimer.

Printre cei care beneficiază de această terapie, unică în țară, se numără și Eugen Deleanu. Avea 32 de ani, când a fost diagnosticat cu Parkinson, iar de atunci, el și familia sa caută soluții care să îl ajute să țină boala sub control.

Eugen Deleanu – beneficiar proiect: „Prima ședință pare a fi cea mai frumoasă din viață. Vreau, când ajung socru mare la băiatul meu, să fiu într-o formă bună”.

Liliana Deleanu - soția unui beneficiar: „Avem speranțe că o cât de mica schimbare să se producă. Dar sunt convinsă că pentru psihic, mai ales, dar și pentru fizic, din câte am văzut în prima ședință o să fie multiple beneficii”.

În municipiul Iași sunt aproximativ trei mii de persoane diagnosticate cu Parkinson. Proiectul pilot include șapte beneficiari. Cea care l-a inițiat, Anca Ciliac, a obținut șapte mii de lei finanțare de la primărie, pentru a-l pune în aplicare pe parcursul a două luni. Primele rezultate ale terapiei se văd, o spun chiar cei care învață pașii de dans.

Petru Brăzdeanu - instructor tango: „Tratează și corpul prin mișcări, prin această kinetoterapie sublimă și, în același timp, tratează și sufletul prin stările minunate pe care le dezvoltă odată cu dansatul tangoului”.

Pacienții nu fac terapie doar în sala de dans, ci și în Piața Unirii, alături de alți șapte voluntari pasionați de tango. Anca Ciliac, terapeut și instructor de dans, a descoperit magia tangoului în urmă cu câțiva ani. Având în spate și studii în medicină, arte plastice și psihologie, a decis să transforme ce a învățat într-o terapie.

Anca Ciliac Huși – initiator proiect: „Dansator de tango fiind, am lucrat întâi cu copii și am văzut inclusiv pe copii ce efect a avut tango terapia. Prin muzica de tango, corelarea asta dintre muzica de tango și particularitățile acestui dans ajută la recuperarea neuromotorie și la recăpătarea funcțiilor neuromotorii afectate în Parkinson”.

Anca Ciliac și-a propus să deschidă un centru de terapie în Iași și să formeze și alți terapeuți în țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE