Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O versiune modificată genetic a virusului herpetic a dat rezultate puternice împotriva cancerelor avansate, potrivit primelor rezultate ale unui studiu clinic.

Cercetătorii au descoperit că RP2 - o nouă versiune a virusului herpes simplex - a dat semne de eficacitate la un sfert din eșantion. Au fost aleși pacienți cu diferite tipuri de cancer, care au epuizat opțiunile de tratament, potrivit Euronews.

„Studiul nostru arată că un virus modificat genetic, care ucide cancerul, poate oferi o dublă lovitură împotriva tumorilor, distrugând direct celulele canceroase din interior și, în același timp, chemând sistemul imunitar împotriva lor”, a declarat într-un comunicat Kevin Harrington, conducătorul studiului, profesor de terapii biologice împotriva cancerului la The Institute of Cancer Research.

El a subliniat că este rar să vezi rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în fază incipientă, al căror scop principal este de a testa siguranța unui tratament, mai ales atunci când implică pacienți cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele actuale au încetat să mai funcționeze.

Cum funcționează

Virusul herpetic modificat genetic este conceput pentru a avea o acțiune dublă împotriva tumorilor în care este injectat direct.

Nu numai că se înmulțește în interiorul celulelor canceroase pentru a le sparge din interior, dar blochează și o proteină specifică - cunoscută sub numele de CTLA-4 - pentru a pune în mișcare sistemul imunitar și a-l determina să ucidă celulele canceroase.

Fără cancer timp de doi ani

Trei dintre cei nouă pacienți tratați cu RP2 în monoterapie au beneficiat de tratament și și-au văzut tumorile micșorate.

La unul dintre ei, tumora a dispărut complet și a rămas fără cancer. De doi ani nu mai are cancer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE