Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Târgurile de Crăciun din Europa, un lux în 2023: Prețul unui hotdog ajunge și la 21 de euro

De la Budapesta la Edinburgh, piețele de Crăciun din Europa devin "scandalos" de scumpe.

În unele părți ale Europei, prețurile ridicate și piețele de Crăciun merg mână în mână. Dar în altele, creșterea vertiginoasă a costurilor din acest an a fost surprinzătoare.

Un sondaj realizat în 2023 a declarat piața de Crăciun din Budapesta drept cea mai bună din Europa - dar, cu hot dog-uri de 21 de euro în meniu, entuziasmul începe să scadă.

Cu un salariu mediu de sub 830 de euro pe lună, localnicii au renunțat să se mai alăture festivităților. Un castron de gulaș costă 12 euro, iar varza călită 17 euro. După cum subliniază Margit Varga, un vizitator din orașul Pecs, situat în sudul țării, "nu este conceput pentru portofelele maghiare".

Dar Ungaria nu este singura țară care se confruntă cu prețuri piperate de sărbători, în timp ce inflația alimentară continuă să se accentueze, după ce la începutul acestui an a atins un nivel maxim de aproape 20 % în UE.

Iată care este situația prețurilor din alte piețe de Crăciun.

Piețele de Crăciun din Marea Britanie, catalogate drept "iadul pe Pământ" din cauza prețurilor ridicate

Cu festivalurile sale de iarnă și străzile luminate, capitala Scoției promite o evadare magică de Crăciun.

Dar anul acesta, piața de Crăciun din Edinburgh a fost catalogată drept "iadul pe pământ", cu "prețuri scandaloase" și "jefuirea deținătorilor de tarabe", scrie un utilizator X. Hamburgerii au prețuri de 12 lire sterline (14 euro), biletele pentru roata mare costă 10 lire sterline (11,60 euro), iar vinul fiert ajunge la 7 lire sterline (8 euro). În Anglia, lucrurile nu stau mult mai bine. Orașul York, situat în nord-estul țării, poate fi, de obicei, considerat un oraș care oferă festivități la o fracțiune din prețurile londoneze. Dar anul acesta, un burger cu cartofi prăjiți costă, de asemenea, 12 lire sterline (14 euro), în timp ce vinul fiert costă puțin mai rezonabil, 5 lire sterline (5,80 euro).

Acest preț este aproape egal cu cel al celebrului Winter Wonderland din Londra, unde vinul fiert costă 5,70 lire sterline (6,60 euro), hamburgerii costă până la 14 lire sterline (16,20 euro), iar hot-dogii 8,50 lire sterline (9,90 euro). La orele de vârf, o plimbare pe roata uriașă costă 11 lire sterline (12,80 euro).

În nord-vest, prețurile de la târgul de Crăciun din Liverpool au ridicat, de asemenea, semne de întrebare. Ziarul local Liverpool Echo a postat prețurile pe Facebook - inclusiv vin fiert de 6,50 lire sterline (7,50 euro) și bratwurst de 8 lire sterline (9,30 euro). Comentatorii au spus: "Ar trebui să iei o ipotecă pentru a cumpăra oricare dintre aceste produse" și "Mă voi duce la cel mai apropiat Greggs" - un lanț de brutării britanice low-cost.

Unii au adăugat că organizatorii, nu deținătorii de tarabe, sunt de vină, susținând că o cabană de dimensiuni medii din piață costă 10.000 de lire sterline (11.600 de euro).

Piețele de Crăciun din Germania și-au majorat și ele prețurile

În Germania, locul aparițiilor piețelor de Crăciun, tradiția festivă este aproape sacră. Dar acest lucru nu i-a protejat pe vizitatori de inflație.

O persoană a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu un bratwurst de 6 euro din piața de Crăciun din Frankfurt, spunând că "prețurile au crescut anul acesta".

În Berlin, unii comercianți au ales să nu participe la piețele din acest an, deoarece marjele lor de profit sunt reduse. Radiodifuzorul local RBB raportează că prețul de cost pentru un bratwurst este în prezent de aproximativ 2,70 euro, ceea ce face imposibilă oferirea prețului de vânzare de 3,50 euro, obișnuit în piețele de acum un deceniu.

La un preț de 4-5 euro și până la 10 euro cu un shot, glühwein-ul din piețele de Crăciun din Berlin este cu mult peste ceea ce mulți vizitatori sunt dispuși să plătească: un sondaj realizat de compania germană de sondaje Civey a arătat că o treime dintre oameni ar cheltui între 3 și 3,99 euro, în timp ce un sfert ar considera acceptabil un preț sub 3 euro.La piața de Crăciun din Spandau, vizitatorii au exclamat pentru ziarul Berliner Zeitung: "Wow, e scump aici", adăugând că prețurile sunt cu aproximativ 1 euro mai mari decât anul trecut. O creștere similară a fost observată la piața de Crăciun din Strasbourg, în Franța, potrivit postului de televiziune BFM TV.

Din nou, creșterile de prețuri au fost puse pe seama taxelor exorbitante percepute de organizatori.

Dar, după cum subliniază o persoană, cel puțin piețele de Crăciun din Europa sunt gratuite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE