Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este sindromul bradului de Crăciun. Ce categorie de persoane pot suferi și cum se manifestă fizic

Bradul este un simbol al Crăciunului, însă pentru o categorie de persoane poate să fie mai mult o bătaie de cap. 

Nu este vorba de efortul de a-l împodobi, ci mai degrabă de efectele sale asupra sănătății. Unii oameni pot suferi de sindromul bradului de Crăciun și pot manifesta simptomele clasice ale unei alergii. 

Ce este sindromul bradului de Crăciun și cum se manifestă

Atunci când inhalează mirosul bradului sau chiar ating pomul, unele persoane pot avea o reacție alergică. Sunt studii care arată că scoarța brazilor poate conține până la 50 de tipuri de mucegai, în timp ce sporii se pot înmulți de până la șase ori atunci când sunt aduși în locuință și sunt păstrați timp îndelungat, potrivit specialiștilor.

Inhalarea mucegaiului poate provoca simptome precum tușitul, strănutatul, ochi iritați, respirație șuierătoare sau crize de astm, scrie Health.osu.edu.

Ce poți face dacă suferi de alergie la brad

Înainte de a-ți cumpăra un brad natural, îl poți scutura, spăla cu furtunul cu apă sau curăța cu ajutorul unui compresor de aer. O altă recomandare este să ai la îndemână un purificator de aer în cameră. De altfel, poartă mănuși și bluză cu mânecă lungă pentru a nu dezvolta erupții la nivelul pielii atunci când atingi bradul, notează Uclahealth.org.

Pe de altă parte, orientează-te spre ale tipuri de pom, care sunt mai puțin alergeni, și care nu sunt neapărat disponibili în târg. Încearcă la o fermă locală, unde producătorii știu ce să-ți recomande. O alternativă poate fi bradul artificial de Crăciun, însă atenție și în cazul lor, pentru că pot conține praf sau alți spori de mucegai din depozit. Verifică inclusiv ornamentele de Crăciun, șterge-le de praf, sau decorează pomul doar cu luminițe și o panglică. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE