Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Târgul de Crăciun din Budapesta e frumos, dar scump. "Prețurile sunt pur și simplu ireale"

Turiștii care vizitează Târgul de Crăciun din Budapesta, unul dintre cele mai frumoase târguri din Europa, au parte de o surpriză pe măsura renumelui: prețurile exorbitante.

Vizitatorii care doresc să deguste diversele bunătăți și preparate tradiționale vor fi nevoiți să scoată din buzunare sume cuprinse între 50 și 80 de lei. Deși inflația a scăzut în ultimele luni în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, în Ungaria situația a rămas neschimbată.

"Localnicii nu își pot permite"

Într-o țară în care salariul mediu net nu depășește 900 de dolari pe lună, costurile ridicate din preajma sărbătorilor de iarnă i-au determinat pe maghiari să stea departe de atracțiile oferite de principalele târguri locale de Crăciun.

Margit Varga, localnic din Pecs: "Presupun că sunt și turiști în mulțime, nu doar maghiari, pentru că aud și voci străine. Nu cred că sunt prea mulți care stau la coadă pentru mâncare sau băutură. Prețurile sunt pur și simplu ireale, indiferent dacă este vorba de turiști sau de cetățenii maghiari. Cu siguranță însă localnicii nu își pot permite așa ceva."

Despre prețurile ridicate de la târguri de Crăciun din Budapesta s-a vorbit și în presa străină. Unele publicații nu s-au ferit de cuvinte și le-au descris ca fiind similare sau chiar mai mari cu cele din Londra sau Viena.

Ami Sindhar, turist din Londra: "Cred că este regretabil pentru localnici, într-adevăr, pentru că eu cred că oriunde există un târg frumos ca acesta, vrei ca localnicii și turiștii să poată ajunge. Dar, probabil, este diferit. Evident, nu am întrebat pe nimeni cât câștigă aici, dar îmi imaginez că există o diferență destul de mare între cât câștigă și cât plătesc în mod normal pentru mâncare, în comparație cu ce se întâmplă la târg. Mă gândesc că unele persoane sunt probabil excluse și este cu siguranță regretabil."

Dincolo de situația prețurilor ridicate, presa locală scrie că atmosfera este aparte. Decorațiunile luminoase, oamenii de zăpadă și figurinele sclipitoare transformă capitala Ungariei într-un adevărat oraș al Crăciunului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE