Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea sau legenda lui Moș Crăciun. Ce spun istoricii despre bătrânul care le aduce copiilor cadouri

Moș Crăciun a venit deja și, din fericire, Grinch, celebrul personaj simpatic, dar mereu pus pe șotii, nu a reușit să fure magia Sărbătorilor. Un lucru mai puțin știut este că, în alte vremuri, Moș Crăciun nu era atât de darnic așa cum este astăzi, pentru că, de-a lungul istoriei, el a fost asociat și cu făpturi mai puțin binevoitoare. Altfel spus, era și el un fel de Grinch.

În alte vremuri, Moș Crăciun nu era atât de darnic așa cum este astăzi

Moș Crăciun, bătrânelul dolofan și simpatic care aduce bucurie în viața celor mici, dar și a celor mari, are o poveste veche de când lumea. Cine ar fi crezut că moșul vesel și generos a fost în alte vremuri asociat cu fel și fel de zei, de figuri mitologice înspăimântătoare, creaturi sălbatice sau oameni ai pădurilor? Istoricii au încercat să ofere un răspuns, cât mai apropiat de adevăr, la o întrebare banală: Cine se ascunde cu adevărat în spatele moșului cu barbă albă? Pentru foarte mulți răspunsul este simplu. Moș Crăciun este un bătrânel simpatic, care trăiește în Laponia și care oferă cadouri copiilor din întreaga lume. Simbolistica Moșului este, însă, mult mai complicată.

Florin Dumitrescu, antropolog și scriitor: ”E puțin și din Moș Nicolae, e puțin și dintr-un zeu roman Ianus, care termina anul și începea anul nou, mai este Befana, o vrăjitoare care vine de Bobotează în Italia, mai sunt Magii, nu-i așa, mai sunt tot felul de căpcăuni, care apar în perioada asta de solstițiu, ori îi biciuiesc pe copii, ori le dă cadouri dacă au fost cuminți, dar pe vremuri nu prea erau cadourile. Cadourile apar în perioada modernă.”

În alte timpuri, în țările nordice, Moș Crăciun a fost asemănat cu cel mai important zeu al popoarelor germanice: supremul înțelept, Odin Rătăcitorul. În celebra carte de mitologie Edda, din Islanda, Moș Crăciun apărea zburând pe un cal cu opt picioare, numit Sleipnir.

Reprezentarea grafică a Moșului, așa cum o știm în prezent, își are originea în Statele Unite

Însă, reprezentarea grafică a Moșului, așa cum o știm în prezent, își are originea în Statele Unite. De acolo a pornit și ideea că reședința lui Moș Crăciun se află la Polul Nord. În 1931, o companie de băuturi carbogazoase i-a conturat Moșului celebra siluetă: acesta a devenit un bătrânel durduliu, cu un aer jovial și costum roșu.

Profesoara de literatură medievală Karin Ueltschi a scris o carte despre adevărata poveste a lui Moș Crăciun și a ajuns la o concluzie.

Florin Dumitrescu, antropolog și scriitor: ”Am observant un lucru la autoare, la Karin Ueltschi, că ea nu deplânge foarte mult marketizarea, marketizarea n-ai ce să faci cu ea, Occidentul s-a modernizat mai repede decât noi, ei au acceptat oarecum că există târguri de Crăciun, că se vinde mai mult de Crăciun, că oamenii sunt dispuși să facă cadouri mai mult ca-n altă perioadă. Ea deplânge alt lucru, că nu mai este acea dimensiune terifiantă pe care o avea Crăciunul pe vremuri, cum ar veni nuiaua lui Moș Nicolae sau gândurile astea despre moarte, despre sfârșitul de an, care erau ambalate în fel de fel de tradiții și care apar de-a lungul istoriei. Încetul cu încetul noi facem totul, cauterizăm. Toate aceste sărbători trebuie să fie cu zâmbetul pe buze, fără nicio spaimă, fără niciun stres și ea zice? Atenție, că asta nu e firesc, adică s-a pierdut acea dimensiune, care, probabil, avea și rol educativ, ca să îl corecteze pe copil. Nu știu, asta e o chestie de parenting, n-o comentez.”

Grinch, opusul lui Moș Crăciun cel darnic

La polul opus al Moșului cel darnic, în cultura globală și-a făcut loc și un alt personaj, ușor țâfnos, pus pe șotii, dar, în cele din urmă, adorat de copii și părinți, deopotrivă, Grinch.

Personajul Grinch a fost inspirat chiar de autorul său. Într-o dimineață de decembrie, scriitorul american Dr. Seuss s-a privit în oglindă. Grimasa pe care a văzut-o l-a făcut să inventeze un personaj veșnic supărat, adică Grinch, monstrulețul cu inima prea mică.

Aparent, Grinch este un personaj negativ, pentru că, până la urmă, el este cel care a furat Crăciunul. Faimoasa poveste a lui Dr. Seuss este, însă, cu totul alta și are un final moralizator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE