Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crăciunul de altădată. Sute de obiecte din anii ’70 – ‘80, expuse într-un Muzeu al jucăriilor

Dacă nu știați, în București există un Muzeu al jucăriilor. Colecționarul care a adunat miile de exponate s-a gândit să își întregească uriașa colecție cu ocazia Crăciunului. Așa se face că sute de obiecte din anii ’70 – ‘80 le amintesc vizitatorilor de Crăciunul de altădată. Cu tot ce presupunea acesta: vată în loc de globuri, artificii care nu se aprindeau sau instalații de pom care făceau scurtcircuit.

Cum arăta Crăciunul în alte vremuri

Un colecționar bucureștean a organizat o expoziție în cadrul căreia fiecare obiect te întoarce instant în momente petrecute în copilărie, în preajma bradului de Crăciun. Cine nu își amintește, de exemplu, artificiile care nu se aprindeau nici puse pe foc? Sau instalațiile de brad care-ți dădeau bătăi de cap? Sau felicitările cu urări de sărbători, pe care le trimiteai din plăcere, dar, uneori, e drept, și din obligație.

În anii ‘80, erau vremuri grele. Bucuriile veneau din lucruri mărunte: la derdeluș, în bucătăria bunicii, sau când primeai bănuți la mersul cu Sorcova. O jucărie mai sofisticată era, de multe ori, doar un vis.

Cristian Dumitru este un colecționar cu adevărat de poveste. El a fondat un muzeu al jucăriilor, unde mii de exponate alcătuiesc un real paradis de culoare și bucurie, pentru copii. Acum, de Crăciun, la Muzeul Național de Istorie, a adunat laolaltă obiecte specifice sărbătorilor de iarnă de odinioară. Cu bune, și cu rele.

În anii 80, ornamentele pentru pomul de Crăciun începuseră să devină o raritate. Norocoșii erau cei care mai păstraseră prin cutii globuri și instalații de brad, produse în anii ’60 – ‘70. Din lipsă de accesorii potrivite, oamenii improvizau. Vata ținea loc de omăt pe crengile bradului, iar artificiile și bomboanele în staniol întregeau ansamblul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE