Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se pregătește să sărbătorească al doilea Crăciun pe vreme de război

Ucraina sărbătorește Crăciunul sub amenințarea invaziei ruse, pentru al doilea an consecutiv. Este primul an când ucrainenii vor sărbători Nașterea Domnului pe 25 decembrie, ca majoritatea creștinilor din întreaga lume.

Sărbătoarea de anul acesta are și o tematică: ”inimi curajoase” – un omagiu adus soldaților care luptă pe front. La Kiev, luminițele de Crăciun au fost deja aprinse.

Târgul de Crăciun din capitala ucraineană este vizitat în ciuda atacurilor Rusiei. Ca în alte capitale europene, vizitatorii târgului de la Kiev pot merge la patinoar și se pot da în carusel.

Mamă: Copilul meu mă ajută să fac față. Invazia a început când el avea o lună, a fost atât de înfricoșător. Dar, din păcate, ne-am obișnuit. Ca toată lumea de aici, astăzi donăm aceeași sumă pe care am cheltuit-o aici. Copilul meu nu înțelege ce înseamnă război, îi vom explica după ce va mai crește. Deocamdată, sunt sigură că merită să simtă spiritul Crăciunului ca orice alt copil din lume.

Tânără ucraineancă: Nu pot spune că am o dispoziție grozavă de Anul Nou și sunt sigur că multe familii vor sărbători fără părinții lor și, din păcate, fără fiii care ar putea fi deja morți. Cred că este dureros, nu știu, este greu.

Primarul capitalei ucrainene a aprins luminițele în bradul de Crăciun din fața catedralei Sfânta Sofia. Bradul de anul acesta este împodobit doar cu globuri în formă de inimă, galbene și albastre. Iar în vârf, în locul unei stele strălucitoare, este pus tridentul, simbolul de pe stema Ucrainei.

Soldat: Mă bucur că oamenii de aici se odihnesc. Este plăcut să vezi că eforturile noastre nu sunt în zadar. Glorie eroilor noștri, viețile lor nu au fost nici ele în zadar. Oamenii încă mai păstrează spiritul Crăciunului.

Până la izbucnirea războiului, ucrainenii sărbătoreau Nașterea Domnului pe 7 ianuarie, la fel ca alte foste republici sovietice. Însă în iulie, parlamentul de la Kiev a aprobat o modificare a Codului Muncii prin care ucrainenii au liber pe 25 decembrie, pentru a sărbători Crăciunul pe rit nou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE