Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia vrea pacea doar dacă lasă Ucraina fără teritoriile estice și sudice. Oficial al MAE rus: ”Kievul nu vrea să ţină cont de realităţile actuale”

Rusia crede mai mult ca oricând că sfârșitul războiului va însemna ca Ucraina să rămână fără regiunile sale din est și sud, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, încurajată de eșecul contraofensivei ucrainene.

Într-un interviu acordat agenției France Presse, Zarahova a afirmat că Moscova mizează pe un ”statut de neutralitate” pentru Ucraina. Este o modalitate prin care Guvernul de la Kiev este debarasat de aliații săi din NATO, organizația pe care Kremlinul o consideră o amenințare existenţială, conform Agerpres.

Maria Zaharova a reiterat punctul de vedere oficial al Kremlinului care susține că Armata rusă a atacat Ucraina la 24 februarie 2022, pentru a proteja Rusia și vorbitorii de limbă rusă din Ucraina de Occident.

”Nu vom permite existenţa în apropierea frontierelor noastre a unui stat nazist agresiv al cărui teritoriu să constituie o sursă de pericol pentru Rusia şi ţările vecine”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, conform sursei citate.

Cu toate că este un stat beligerant, Rusia nu poate fi considerată răspunzătoare pentru lipsa unui proces de pace, consideră Zarahova care a punctat că ”nu există voinţă politică în favoarea păcii nici la Kiev, nici în Occident”.

Rusia nu ține cont de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei

Maria Zaharova, considerată o personalitate publică în Rusia, a respins vehement planul de pace propus în anul 2022 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev vrea ca militarii ruși să se retragă din Ucraina, al cărei teritoriu este ocupat în proporţie de aproape 18% de forţele Moscovei.

Principala revendicarea a Guvernului de la Kiev vizează respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

”Nu are în realitate nimic de-a face cu pacea. Este vorba de fapt de o serie de ultimatumuri adresate Rusiei pentru a justifica continuarea ostilităţilor.

"Kievul nu vrea să ţină cont de realităţile actuale şi urmăreşte obiectivul de a face ca ţara noastră să capituleze cu ajutorul Occidentului", susţine purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zarahova susține că Occidentul nu a reușit să izoleze Rusia

De asemenea, Maria Zarahova a vorbit despre ceea ce ea consideră ”eşecul” politicii de sancţiuni împotriva Rusiei, precizând că Occidentul nu a reușit să-i izoleze țara.

În opinia sa, aceste măsuri s-au ”întors” chiar împotriva Occidentului, în timp ce "autoritatea internaţională a statului rus” s-a întărit.

Sancțiunile aplicate de Occident ”nu au redus influenţa geopolitică a Rusiei”, a menționat Zaharova.

Reprezentanta MAE rus a amintit că 80% din populaţia lumii trăieşte în state care nu au adoptat nicio sancţiune împotriva Rusiei. Pe fondul sancțiunilor occidentale, Moscova şi-a redirecţionat o mare parte din exporturile de petrol şi gaze către giganţii China şi India.

Diplomația rusă consideră că aceste realități contează mai mult decât votul Adunării Generale a ONU care, la un an de la începerea invaziei a Rusiei în Ucraina. Acest text care nu are caracter obligatoriu a fost susţinut de 141 de state membre.

India şi China s-au numărat printre cele 32 de ţări care s-au abţinut, în timp ce doar şapte state, inclusiv Coreea de Nord, s-au opus, notează sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE