Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia raportează noi avarii la cablu dintre Marea Baltică și Estonia

Suedia a declarat că un cablu submarin de telecomunicații care trece pe sub Marea Baltică spre Estonia a fost parțial avariat - iar autoritățile cred că acest lucru s-a întâmplat în același timp cu avarierea unei conducte submarine care leagă Finlanda de Estonia potrivit Euronews.com.

Avarie parțială a cablului

Finlanda a lansat o investigație privind un posibil sabotaj după ce a raportat săptămâna trecută avarierea gazoductului său către Estonia. Ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat marți că deteriorarea cablului dintre Suedia și Estonia pare să se fi produs în același timp, dar că nu este clar ce a cauzat-o.

"Nu este vorba de o ruptură totală a cablului. Există o avarie parțială pe acest cablu", a declarat Bohlin. "Nu putem evalua ce a cauzat această avarie".

Ministerul Economiei din Estonia a declarat că întreruperea cablului deținut de Suedia a avut loc pe teritoriul estonian, la aproximativ 50 de kilometri în largul insulei Hiiumaa, în nordul Estoniei, a relatat Baltic News Service. Serviciul a fost restabilit în câteva zile, a precizat agenția.

Ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson, a declarat că poliția, armata și paza de coastă din țara sa au fost în contact cu omologii lor estonieni în legătură cu această problemă. El a precizat că, de asemenea, a existat o vigilență sporită în Marea Baltică.

"Considerăm că problema securității pentru infrastructura noastră critică este o prioritate ridicată și luăm în serios situația actuală", a declarat Jonson în cadrul unei conferințe de presă. El nu a sugerat cine sau ce ar fi putut cauza daunele.

Anchetă după avariere

Autoritățile finlandeze și estoniene au lansat o anchetă după ce conducta de gaz Baltic Connector a fost grav avariată pe 8 octombrie.

Conectorul transportă un gazoduct și un cablu de telecomunicații între vecinii de la Marea Baltică, care sunt, de asemenea, membri ai Uniunii Europene și ai NATO.

În timp ce suspiciunea inițială a fost îndreptată către Rusia ca fiind un posibil actor de stat implicat în orice sabotaj, presa estoniană a analizat de atunci navele chinezești care operau în Marea Baltică în același timp, pentru a vedea dacă trecerea lor în apropierea conductei către Finlanda sau a conductei către Suedia a coincis cu vreo defecțiune.

În cursul zilei de marți, ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat că motivul exact al defecțiunii cablului dintre Suedia și Estonia trebuie încă clarificat.

"Dimensiunea acestei defecțiuni a fost destul de mică și, așa cum au spus și operatorii, defecțiunea a fost corectată", a declarat Pevkur pentru mass-media estonă, adăugând că nu a existat nicio amenințare din punct de vedere al apărării.

"Trebuie clarificat care a fost exact natura defecțiunii și dacă aceasta are legătură și cu defecțiunea cablului (de telecomunicații) estonian-finlandez și a conductei (de gaz) estoniene."

Infrastructura civilă, amenințată

Vineri, premierul suedez Ulf Kristersson a vorbit despre un "spaghete de cabluri, fire" pe fundul Mării Baltice care "este absolut fundamental pentru traficul de date".

"Trăim într-o perioadă în care infrastructura civilă este, de asemenea, foarte amenințată în acest mediu de securitate", a spus Kristersson. "Este, de asemenea, o lecție foarte clară din Ucraina, adică atacarea infrastructurii care este pentru aprovizionarea cu energie, aprovizionarea cu alimente, aprovizionarea cu apă."

Incidentele au loc la puțin peste un an după ce gazoductele Nord Stream, care fac legătura între Germania și Rusia în Marea Baltică, au fost avariate de explozii despre care se crede că ar fi fost sabotaj. Cazul a rămas nerezolvat.

În total, patru scurgeri au fost descoperite pe Nord Stream 1 și 2 pe 26 și, respectiv, 27 septembrie. Două dintre scurgeri au avut loc în zona economică suedeză la nord-est de insula daneză Bornholm, iar două în zona economică daneză la sud-est de Bornholm, fiind în afara apelor naționale. Atât măsurătorile seismice suedeze, cât și cele daneze au arătat că au avut loc explozii cu câteva ore înainte de descoperirea scurgerilor.

Exploziile au fost considerate un act de sabotaj de către Suedia și Danemarca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE