Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul gazelor în Europa crește cu peste 20% din cauza riscurilor la adresa aprovizionării

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut, vineri, cu până la 23%, după ce traderii au reanalizat riscurile cu privire la aprovizionarea cu acest combustibil fosil. Majorarea are loc și pe fondul semnalelor de competiție la nivel global pentru gaze și al valului de căldură care începe să afecteze continentul european, relatează publicația Bloomberg, citată de Agerpres.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures la gaze erau în creștere cu 21%, până la 32,52 euro pentru un Megawatt-oră.

Săptămâna s-ar putea încheia cu un salt de 38%, cel mai puternic avans înregistrat de la sfârșitul lunii august 2022, în plină criză energetică europeană. Totodată, este vorba şi despre prima creştere săptămânală a preţului gazelor în Europa, după luna martie.

Motivul pentru care prețul gazelor a crescut

Creșterea prețului gazelor de vineri este un ultim exemplu al volatilităţii extreme raportate pe parcursul acestei săptămâni, deși cotaţiile păreau că şi-au găsit un prag în jurul valorii de 23 de euro pentru un Megawatt-oră.

Gradul de umplere a depozitelor este unul ridicat, iar cererea redusă de gaze din partea clienţilor industriali a dus la scăderea preţurilor în ultimele luni. Cu toate acestea, traderii sunt îngrijoraţi despre posibilitatea apariției unor probleme pe partea de livrări.

Totodată, mai multe întreruperi de producţie la zăcămintele de gaze în Norvegia, cel mai mare furnizor al Europei, au fost prelungite. Există și îngrijorări că livrările solide de gaze lichefiate ar putea să scadă în lunile următoare.

Încetinirea economiilor în UE generează noi temeri

Aceste îngrijorări coincid cu temperaturile mai mari apărute odată cu instalarea verii. Acest lucru ar putea creşte necesarul de aer condiţionat din Europa şi până în Asia, ceea ce duce la intensificarea concurenţei pentru gaze lichefiate, arată sursa citată.

Chiar dacă sunt considerate vitale pentru securitatea energetică a Europei, livrările de gaze lichefiate din SUA sunt considerate mai profitabile pe piaţa din Asia pentru lunile iulie, august şi septembrie, au afirmat analiştii de la BloombergNEF.

Din acest motiv, există în continuare incertitudini având în vedere că nu există o revenire semnificativă a cererii de gaze din partea consumatorilor industriali din cele mai mari economii ale Europei, chiar dacă preţul gazelor este cu aproximativ 90% sub valorile de vârf atinse în 2022.

Încetinirea generală a economiei şi tranziţia spre energiile regenerabile a dus la diminuarea cererii de gaze în Germania, Italia, Ţările de Jos, Franţa, Spania şi Marea Britanie cu aproape 10% în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai a anului trecut, arată estimările S&P Global Commodity Insights.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE