Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA trimit a doua navă de război în Marea Mediterană pentru a apăra Israelul. Mii de militari, mobilizați în Orientul Mijlociu

Statele Unite au trimis al doilea grup naval de luptă în estul Mediteranei pentru a descuraja atacurile lansate împotriva Israelului și a preveni escaladarea războiului împotriva grupării Hamas în Orientul Mijlociu. Este vorba despre desfășurare impresionantă de forțe în condițiile în care portavionul USS Dwight D. Eisenhower este însoțit de nave de război, avioane de vânătoare, precum și de mii de militari.

Nava militară USS Dwight D. Eisenhower a traversat sâmbătă strâmtoarea Gibraltar în drumul său spre estul Mediteranei, a anunțat Institutul Naval al SUA (USNI).

VEZI GALERIA
3 imagini

sursă foto galerie: USNI/ US Army

Portavionul și navele care îl însoțesc au fost mobilizate pe 14 octombrie, printr-un demers ”de a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război în urma atacului Hamas asupra Israelului”, după cum a anunțat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.

Nava de război USS Dwight D. Eisenhower se va alătura grupului de luptă al portavionului USS Gerald R. Ford aflat deja în zonă, scrie The Wall Street Journal.

De asemenea, nouă nave din cadrul Grupului de luptă amfibiu se află acum în Marea Roșie.

Potrivit Le Monde, Statele Unite vor, ca prin trimiterea celor două portavioane, să creeze o forță navală pentru a proteja Israelul, în condițiile în care războiul împotriva grupării Hamas se desfășoară deja de 23 de zile.

Portavioanele USS Dwight D. Eisenhower și USS Gerald R. Ford au fost mobilizate în regiunea Orientului Mijlociu pentru a evita escaladarea conflictului cu Iran. Cu peste 15 nave de suprafață și peste 15.000 de soldați, fără a mai pune la socoteală submarinele de escortă, răspunsul Statelor Unite relevă că există preocupări reale cu privire la riscul unei escaladări regionale a conflictului Israel-Hamas.

Potrivit USNI, aceasta este prima oară de când un grup de atac al portavioanelor americane va opera în Orientul Mijlociu, după ce USS Ronald Reagan a părăsit regiunea, în condițiile retragerii SUA din Afganistan în anul 2021.

Grupurile de luptă sunt dotate cu armament sofisticat, precum rachete cu o rază de acțiune de până la 2.400 de kilometri, fiind capabile să ajungă în Israel. Arsenalul Hezbollah, în special, este estimat la peste 120.000 de rachete și rachete, inclusiv muniție ghidată. Acestea ar putea penetra Iron Dome, sistemul de apărare aeriană al Israelului care îi protejează teritoriul, notează Le Monde.

Experții militari susțin că cele două portavioane americane nu vor desfășura misiuni comune în Marea Mediterană.

”USS Gerald R. Ford va rămâne în subordinea Comandamentului European al Statelor Unite, în timp ce USS Eisenhower a fost plasat direct în subordinea Comandamentului Central al Statelor Unite, centrul responsabil pentru operațiunile militare din Orientul Mijlociu. Prin urmare, ar putea să se îndrepte spre Marea Roșie și Golful Persic” a explicat Xavier Vavasseur, redactor-șef al Naval News, conform Le Monde.

În afara celor două portavioane, Pentagonul a decis să trimită în zonă grupul de luptă amfibiu USS Bataan, format din 3.000 de militari, care a efectuat un exercițiu recent în Kuweit.

De asemenea, statele europene au început să trimită nave spre Israel și Fâșia Gaza. Acestea vor fi folosite în primul rând pentru evacuări medicale, dar și pentru alte operațiuni, dacă situația o va impune.

Franța ar trebui să dispună în curând de un transportor amfibiu de elicoptere în largul Ciprului, pe lângă cele două fregate aflate deja în zonă. Britanicii au trimis două portavioane. Danemarca și Germania au decis să repoziționeze navele aflate anterior sub comanda NATO pentru a apăra flancul estic al Europei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE