Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA anunță progrese pentru un nou armistițiu în Gaza. Au mai rămas aproximativ 130 de civili în captivitate

Statele Unite ale Americii anunță progrese în discuțiile pentru un nou armistițiu în Fâșia Gaza, înțelegere care ar implica și eliberarea mai multor ostatici. Delegația Hamas care a participat la negocierile organizate la Cairo trebuie să revină cu un răspuns dacă va acccepta propunerea de 40 de zile de armistițiu în Fâșia Gaza.

Negocierile care au avut loc în Egipt au adus o rază de speranță. Casa Albă a anunțat că ultima propunere făcută grupării Hamas ar putea fi acceptată. Asta ar însemna o încetare a luptelor și eliberarea ostaticilor.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „În ultimele zile s-au înregistrat noi progrese în discuții. Acum, Hamas trebuie să ia o decizie responsabilă. Gruparea Hamas a primit o propunere de armistițiu pe care trebuie să o accepte. Prioritar este să-i aducem pe ostatici acasă. O altă prioritatea este să ajungem la încetarea focului. Evident, este important și ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza.”

Un armistițiu nu ar însemna și încheierea războiului

După ultimul schimb de ostatici și prizonieri dintre Israel și Hamas, în Fâșia Gaza au mai rămas aproximativ 130 de civili în captivitate. Însă, autoritățile de la Tel Aviv estimează că 30 dintre ei ar fi murit între timp.

Rudă ostatic: „Știm că se poate ajunge la o înțelegere. Avem încredere în oficialii din Israel, Egipt, Qatar și Statele Unite ale Americii. Faceți tot ce puteți pentru ca oamenii noștri să se întoarcă imediat acasă.”

Rudă ostatic: „Cum ne putem simți atunci când omul pe care îl iubești se află în pericol. Știu cât de greu este să fi acolo (în Fâșia Gaza n.r.), știu cum e să implori, să ceri ajutor. Știm cum e să-ți pierzi speranța Aduceți-l pe Keith acasă, ajutați-mă să-mi recapăt speranța.”

Un armistițiu nu ar însemna și încheierea războiului. Premierul israelian a promis că lansează o incursiune în Rafah. În orașul considerat ultimul bastion al Hamas, unde se adăpostesc sute de mii de palestinieni. O operațiune terestră în Rafah ar putea adânci criza umanitară din Fâșia Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE