Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul dă o "ultimă şansă" acordului pentru ostatici înaintea unei ofensive asupra oraşului Rafah

Israelul vede cele mai recente eforturi de a obţine o încetare a focului şi un acord pentru ostatici în războiul din Gaza ca pe o "ultimă şansă" înaintea ofensivei planificate asupra oraşului Rafah din sudul de Fâşia Gaza, potrivit rapoartelor de presă, informează dpa.

Potrivit unui înalt oficial israelian, discuţiile dintre reprezentanţii egipteni şi cei israelieni care au avut loc vineri la Tel Aviv au fost "foarte bune" şi concentrate. Egiptenii erau aparent pregătiţi să facă presiuni asupra organizaţiei militante palestiniene Hamas pentru a se ajunge la un acord.

Progrese în toate domeniile discuţiilor

S-au făcut progrese în toate domeniile discuţiilor, a scris Times of Israel vineri seara târziu. Anterior, postul de televiziune egiptean Al-Qahira News a raportat, de asemenea, progrese considerabile.

Oficialul israelian a fost citat spunând că Israelul nu va permite Hamas, în special liderului său din Fâşia Gaza, Yehya al-Sinwar, să amâne un acord privind ostaticii pentru a împiedica ofensiva militară planificată la Rafah.

Armata israeliană a mobilizat în urmă cu câteva zile încă două brigăzi de rezervă.

Al-Sinwar este considerat a fi creierul atacului din 7 octombrie, iar forţele israeliene cred că el se ascunde în tunelurile de sub Rafah.

"Aceasta este ultima şansă înainte să mergem la Rafah", a declarat, potrivit Times of Israel, oficialul guvernului israelian al cărui nume nu a fost menţionat."Este fie un acord în viitor, fie Rafah".

Israelul pregătește o ofensivă la Rafah

Israelul vrea să zdrobească ultimele batalioane Hamas rămase în oraşul din sudul Gazei, care se învecinează cu Egiptul. Potrivit presei israeliene, Egiptul vrea să ajungă la un acord pentru a evita ofensiva asupra lui Rafah. Egiptul este îngrijorat de faptul că un număr mare de palestinieni ar putea trece graniţa. Peste un milion de civili au fugit de luptele din restul Fâşiei Gaza, căutând refugiu în Rafah.

Potrivit presei israeliene, ultimele discuţii dintre reprezentanţii egipteni şi israelieni au fost iniţial destinate să se concentreze asupra unui acord limitat cu Hamas, prin care doar unele femei, bătrâni şi ostatici bolnavi să fie eliberaţi. Hamas a respins o propunere a SUA de a elibera 40 de astfel de persoane răpite, spunând că nu sunt atât de mulţi ostatici rămaşi în viaţă care se încadrează in aceste categorii.

Hamas solicită o încetare permanentă a focului în Fâşia Gaza, o cerere pe care guvernul israelian o respinge.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE