Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful serviciilor de informații militare israeliene demisionează. Oficialul spune că nu a reușit să prevină atacul din 7 octombrie

Șeful serviciilor de informații militare israeliene, generalul-maior Aharon Haliva, a demisionat și va pleca odată ce va fi numit un succesor, a anunțat luni armata într-un comunicat.

Haliva a declarat anul trecut că și-a asumat responsabilitatea pentru eșecurile serviciilor de informații care au permis atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie.

Armata israeliană a precizat într-un comunicat că șeful Statului Major a acceptat cererea de demisie a lui Haliva și i-a mulțumit pentru serviciile sale.

Demisia sa ar putea pregăti terenul pentru ca mai mulți șefi de securitate de rang înalt din Israel să accepte vina pentru că nu au împiedicat atacul și să demisioneze.

Atacul, cel mai mare din ultimii ani din Israel

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat în octombrie cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, lansând o ploaie de rachete din Gaza și trimițând luptători peste graniță.

Atacul a avut loc la 50 de ani şi o zi după ce forţele egiptene şi siriene au lansat un asalt în timpul sărbătorii evreieşti Yom Kippur, în încercarea de a recupera teritoriile pe care Israelul le luase în timpul unui scurt conflict în 1967.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu îşi menţine proiectul de ofensivă terestră împotriva Rafah, la frontiera cu Egiptul, pe care îl prezintă drept ultimul bastion al Hamas.

Armata israeliană a declarat joi că a lovit zeci de 'ţinte' în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore, inclusiv 'terorişti, posturi de observaţie şi structuri militare'.

În timp ce discuţiile pentru un armistiţiu în Gaza bat pasul pe loc, Qatarul a declarat miercuri că 'procedează la o reevaluare globală' a rolului său de mediator de prim-plan.

ONU, care se teme de o foamete generalizată în enclava cu 2,4 milioane de locuitori, a lansat miercuri un apel la donaţii de 2,8 miliarde de dolari în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza şi din Cisiordania ocupată.

Armata israeliană a anunţat ulterior intrarea în Gaza a opt camioane care transportau făină din Programul Alimentar Mondial, prin portul israelian Ashdod, o nouă rută pentru a creşte ajutorul pentru Gaza.

În acest context, joi sau vineri ar urma să aibă loc un vot în Consiliului de Securitate al ONU la iniţiativa Algeriei, cu privire la cererea palestinienilor de a deveni stat membru cu drepturi depline al ONU, au indicat mai mulţi diplomaţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE