Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturie cutremurătoare a unei românce din Israel, după atacul Iranului: ”Parcă am fost în Războiul Stelelor. Nu este just să trăim în teroare”

”Parcă am fost în Războiul Stelelor”, așa descrie o româncă atacul Iranului asupra Israelului. Elena este stabilită de aproape 20 de ani în Ierusalim și este ghid turistic.

Din cauza atacurilor, munca sa a fost puternic afectată. Femeia spune, în exclusivitate pentru Euronews, că oamenii trăiesc în teroare, iar starea de anxietate a crescut considerabil.

Elena Yitshaki - româncă stabilită în Ierusalim: Eram acasă, am auzit dezamorsarea. În zona în care locuiesc, s-au auzit bubuituri. Asta înseamnă că, undeva în spațiul aerian, au fost reperate rachetele sau dronele, pentru că am auzit și sirenele.

”Am sperat să nu cadă nicio rachetă în niciun spațiu în care locuiesc cetățeni”

Cerul a fost brăzdat de stele căzătoare, exact așa cum vedem într-un film SF, vezi cometele care cad și te apropii și se apropie, așa le-am văzut asupra Ierusalimului. Am sperat să nu cadă nicio rachetă în niciun spațiu în care locuiesc cetățeni, pentru că ar fi fost foarte trist să avem victime și să ne plângem morții, care ar fi fost victime nevinovate.

”Am intrat în buncăr exact așa cum mi s-a indicat”

Sunt locuințe care au propriul buncăr. Noi avem o cameră în spațiul locuibil pe care am pregătit-o și de data aceasta chiar am pregătit-o la modul cel mai serios. Aprovizionările le-am făcut cu apă și tot ceea ce ne-a fost recomandat.

În momentul în care am auzit primul zgomot, prima explozie, imediat am auzit sirenele și atunci, conform indicațiilor pe care le-am primit, am intrat în buncăr exact așa cum mi s-a indicat.

”Îmi doresc foarte mult pace”

Atacul direct pe care Iranul l-a făcut asupra teritoriului Israelului a fost unul de parcă am fost în Războiul Stelelor. Am fost apărați de scutul antirachetă și de profesionalismul celor care sunt membri ai IDF-ului la vârf și sunt specialiști care au lucrat ca un ceas elvețian.

Nu este just și nu este drept să trăim în această teroare, având în vedere că Israelul apără teritoriul său, fiind mereu atacat în parte de nord de către Hezbollah, în partea de sud de către Hamas.

Îmi doresc foarte mult pace, îmi doresc foarte mult să-mi încep activitatea.

”Sunt mii de israelieni care și-au părăsit casele”

Vorbesc în numele meu, ca și cetățean israelian, vorbesc în numele meu, ca și persoana afectată de atâtea luni de zile, nu pot să-mi desfășor activitatea fiind ghid turistic. Turismul este întotdeauna în acest fel de conflict primul afectat și ultimul ca ramură economică care își revine. Nu mai vorbesc de faptul că în nordul Israelului sunt familii, sunt sute, sunt mii de israelieni care și-au părăsit casele și au părăsit fermele, și-au părăsit locuințele, pentru că situația la granița de nord este fierbinte. Nu numai acum.

”Din păcate, suntem afectați”

Stare de anxietate a crescut cu fiecare oră în care tot așteptam să se întâmple inevitabilul, dar slavă lui Dumnezeu am constatat că acest scut antirachetă și-a făcut foarte bine treaba IDF-ul, armata Israelului și-a apărat cu bravură cetățenii și teritoriul Israelului, încât astăzi putem vorbi de la de la mine din casă, dintr-un Ierusalim care își continuă viața de zi cu zi.

Deci, având în vedere faptul că noi trăim într-o zonă de conflict de ani de zile, lucrul acesta terminându-se în felul în care s-a terminat, noi am reintrat în normal cu toate momentele noastre de-ale vieții de zi cu zi. Din păcate, suntem afectați, suntem afectați și aș vrea să spun că, și din punct de vedere psihic, la un moment dat simți această presiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE