Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu spune că știe data operațiunii din Rafah. Premierul Israelului a susținut mereu că orașul e ultimul bastion al Hamas

Premierul israelian anunță că a fixat o dată pentru operațiunea terestră în Rafah. Benjamin Netanyahu nu a precizat care este aceasta, însă subliniază că militanții Hamas trebuie distruși. Armata statului evreu s-a retras peste weekend din nordul Fâșiei Gaza și a permis populației să revină. Pe de altă parte, SUA anunță că așteaptă răspunsul Hamas privind o încetare a focului și eliberarea ostaticilor luați acum 6 luni.  

Benjamin Netanyahu a declarat în repetate rânduri că Israelul trebuie să trimită forțe terestre în Rafah, oraș aflat la granița cu Egiptul, pe care îl consideră ultima fortăreață a Hamas în Gaza. Însă comunitatea internațională se opune operațiunii, spunând că cei aproximativ 1,4 milioane de civili refugiați acolo vor fi în pericol. 

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Am primit un raport detaliat privind discuțiile de la Cairo, lucrăm tot timpul pentru a ne atinge obiectivele, în primul rând eliberarea tuturor ostaticilor și obținerea unei victorii complete asupra Hamas. Această victorie necesită intrarea în Rafah și eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Se va întâmpla - există o dată.” 

Statele Unite: Negocierile privind un armistițiu în Gaza continuă 

John Kirby, coordonator al Consiliului Național de Securitate al SUA: ”Nu vă pot oferi o actualizare specifică astăzi, dar administrația face tot posibilul pentru a intermedia un acord, care să asigure eliberarea tuturor ostaticilor și să ducă la o încetare imediată a focului. Cu siguranță nu există o prioritate mai mare. Situația de acum este că Hamas a primit o propunere şi aşteptăm răspunsul Hamas.” 

Armata israeliană s-a retras peste weekend din sudul Fâșiei și le-a permis civililor să revină în zona Khan Younis. Numai că oamenii au găsit un oraș devastat și de nerecunoscut.

”Ceea ce s-a întâmplat a fost că evreii (armata israeliană) au intrat și ne-au trimis din zonă la Al-Mawasi. Casa era plină, ne-am lăsat toate lucrurile aici şi am plecat doar cu hainele de pe noi. Când au spus că este deschisă calea, am venit şi am găsit casa demolată. Nu avem pe nimeni, tatăl meu a fost martirizat și suntem doar șase femei acasă. Nu știm unde să mergem sau dacă să rămânem”, spune o localnică. 

Pe de altă parte, ambasadorul Israelului la ONU a acuzat instituția că legitimează un stat ilegal, pentru că la Consiliul de Securitate începe examinarea unei cereri palestiniene de aderare la organizaţia internaţională. 

Războiul din Gaza a început după ce 1200 de israelieni au fost uciși și 250 luați ostatici într-un atac al militanților în statul evreu. În cele 6 luni de conflict, 33 de mii de palestinieni au fost uciși, potrivit ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE