Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scrisoare deschisă pentru Joe Biden: 40 de parlamentari îi cer președintelui SUA să nu mai trimită arme Israelului

Legislatorii democrați, inclusiv fosta președintă a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și alți 39 de colegi, au semnat o scrisoare prin care solicită suspendarea transferului de arme către Israel.

Decizia vine după un atac al armatei israeliene din 1 aprilie, în care și-au pierdut viața șapte voluntari de la World Central Kitchen (WCK), ONG-ul fondat de maestrul bucătar spaniol Jose Andres.

Scrisoarea, datată vineri și făcută publică sâmbătă, exprimă "îngrijorare și indignare" față de incidentul respectiv și solicită președintelui Joe Biden și secretarului de stat Antony Blinken să reconsidere trimiterea de arme către Israel și să suspende orice viitor transfer până când se va efectua o investigație completă a atacului și până când situația umanitară din Fâșia Gaza va fi îmbunătățită.

Pelosi și ceilalți semnatari, printre care se numără și progresista Rashida Tlaib, originară din Palestina, consideră că, având în vedere recentul atac împotriva lucrătorilor umanitari și criza umanitară din ce în ce mai gravă, aprobarea transferurilor de arme către Israel este nejustificată.

2.000 de bombe cu diametrul mic și mediu ar urma să ajungă în Israel

De asemenea, ei îi cer lui Biden să renunțe la trimiterea a 2.000 de bombe cu diametru mic și mediu în Israel, un pachet aprobat chiar în această săptămână înainte de atacul în care au murit cei șapte voluntari ai WCK.

Această scrisoare reprezintă o schimbare notabilă în poziția de susținere a Israelului manifestată de Pelosi, care a fost anterior un susținător ferm al statului israelian. Mai mult, acest act arată că ideea de a opri transferurile de arme către Israel nu mai este o cerință exclusivă a aripii progresiste a Partidului Democrat, ci pare să fie susținută la nivelul întregului partid.

În plus, semnarea acestei scrisori vine în urma cererii făcute în martie de către liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, pentru alegeri anticipate în Israel, criticând premierul Benjamin Netanyahu ca pe un obstacol în calea păcii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE