Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SONDAJ: Ce rețele de socializare folosesc adolescenții. Facebook scade în preferințe

Utilizarea rețelelor de socializare de către adolescenți nu a scăzut prea mult, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari cu privire la efectele acestora asupra sănătății mentale a adolescenților, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Institute, relatează The Associated Press.

YouTube și TikTok, printre preferințele tinerilor

Datele au constatat, de asemenea, că aproximativ unul din șase adolescenți descriu utilizarea a două platforme - YouTube și TikTok - ca fiind "aproape constantă".

Șaptezeci și unu la sută dintre adolescenți au declarat că vizitează YouTube cel puțin zilnic; 16% au descris utilizarea platformei ca fiind "aproape constantă", potrivit sondajului. Un grup ceva mai mare - 17% - a declarat că utilizează TikTok aproape constant. Aceste cifre pentru Snapchat și Instagram au fost de 14% și, respectiv, 8%.

YouTube rămâne de departe cea mai populară platformă de socializare în rândul adolescenților, 93% dintre aceștia răspunzând că folosesc acest serviciu. Acest număr a scăzut cu două puncte procentuale față de 2022. Pe locurile următoare s-au clasat TikTok, Snapchat și Instagram, deși toate trei au rămas în urma YouTube în această măsură cu 30 de puncte procentuale sau mai mult. Trei dintre aceste patru platforme au înregistrat ușoare scăderi ale utilizării în ultimul an, potrivit sondajului. Excepția, Snapchat, a crescut cu un singur punct procentual.

Mai folosesc adolescenții Facebook?

Utilizarea generală a Facebook de către adolescenți a scăzut la 33% în 2023, de la 71% în 2014-2015. Doar 19% dintre adolescenți au declarat că verifică Facebook zilnic sau mai frecvent. Doar 3% își descriu utilizarea ca fiind aproape constantă.

Platformele de social media se luptă pentru a atrage și a păstra utilizatorii mai tineri. În octombrie, o coaliție formată din 33 de state, inclusiv New York și California, a dat în judecată Meta Platforms pentru că a contribuit la criza de sănătate mintală a tinerilor, susținând că societatea a proiectat în mod deliberat și cu bună știință caracteristici pe Instagram și Facebook care îi fac pe copii dependenți de platformele sale. Meta a negat acuzațiile.

Sondajul Pew a fost realizat în perioada 26 septembrie - 23 octombrie cu 1.453 de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE