Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai multe state americane dau în judecată Meta, susținând că platformele sale creează dependență și dăunează sănătății mintale a copiilor

Zeci de state americane, printre care California și New York, au dat în judecată Meta Platforms Inc. pentru că a afectat sănătatea mintală a tinerilor și a proiectat cu bună știință funcții pe Instagram și Facebook care îi fac pe copii dependenți de platformele sale, potrivit Associated Press.

Acuzația depusă la tribunalul federal din California susține, de asemenea, că Meta colectează cu regularitate date despre copiii sub 13 ani fără consimțământul părinților lor, încălcând astfel legea federală.

"Meta a exploatat tehnologii puternice și fără precedent pentru a atrage, implica și, în cele din urmă, prinde în capcană tinerii și adolescenții. Motivul său este profitul și, în încercarea de a-și maximiza câștigurile financiare, Meta a indus în mod repetat în eroare publicul cu privire la pericolele substanțiale ale platformelor sale de socializare", se arată în plângere. "A ascuns modalitățile prin care aceste platforme exploatează și manipulează cei mai vulnerabili consumatori ai săi: adolescenții și copiii."

În plus față de cele 33 de state, alți nouă procurori generali depun plângere în statele lor respective, ceea ce ridică numărul total de state care iau măsuri la 42.

"Copiii și adolescenții suferă de niveluri record de sănătate mintală precară, iar companiile de social media precum Meta sunt de vină", a declarat procurorul general al New York-ului, Letitia James, într-un comunicat. "Meta a profitat de pe urma durerii copiilor, proiectându-și în mod intenționat platformele cu caracteristici manipulatoare care îi fac pe copii dependenți de platformele lor, scăzându-le în același timp stima de sine."

Cum se apără compania

Într-o declarație, Meta a declarat că împărtășește "angajamentul procurorilor generali de a oferi adolescenților experiențe online sigure și pozitive și a introdus deja peste 30 de instrumente pentru a sprijini adolescenții și familiile lor".

"Suntem dezamăgiți că, în loc să lucreze în mod productiv cu companiile din întreaga industrie pentru a crea standarde clare, adecvate vârstei pentru numeroasele aplicații pe care le folosesc adolescenții, procurorii generali au ales această cale", a adăugat compania.

Acțiunea de amploare este rezultatul unei investigații conduse de o coaliție bipartizană de procurori generali din California, Florida, Kentucky, Massachusetts, Nebraska, New Jersey, Tennessee și Vermont. Aceasta urmează unor rapoarte de presă condamnabile, primul realizat de The Wall Street Journal în toamna anului 2021, bazat pe propriile cercetări ale Meta, care au constatat că societatea știa despre daunele pe care Instagram le poate provoca adolescenților - în special adolescentelor - atunci când vine vorba de probleme de sănătate mintală și de imagine corporală.  Un studiu intern a citat 13,5% dintre adolescente care au spus că Instagram influențează apariția gândurilor de sinucidere și 17% dintre adolescente care au spus că influențează apariția tulburărilor alimentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE