Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajații Meta dau în judecată compania, susținând că verificarea conținutului de pe platformă le-a provocat traume psihologice

Mai mult de 20% dintre angajații de la CCC Barcelona Digital Services - deținută de Telsus, compania pe care Meta a angajat-o pentru a verifica conținutul Facebook și Instagram, sunt în concediu medical din cauza traumelor psihologice. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional.

Imaginile postate pe rețelele de socializare, pe care trebuiau să le verifice, arătau imagini înfiorătoare: videoclipuri cu crime, violuri și sinucideri în direct, relatează Euronews.com.

"Într-unul dintre videoclipuri, un tată își arată copilul, care ar fi avut un an. Îi înfige un cuțit în piept, îi smulge inima și o mănâncă. În afară de conținutul absolut inuman, există mult zgomot, țipete și sânge", a declarat pentru Euronews Francesc Feliu, avocatul unor angajați care au decis să dea în judecată compania.

Angajații au criticat condițiile de muncă impuse de companie moderatorilor de conținut, care îi lasă extrem de expuși la probleme grave de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea obsesiv-compulsivă și depresia.

"Vorbim despre oameni care erau sănătoși și brusc apar aceste tulburări psihice. Unii dintre acești angajați au încercat să se sinucidă", spune avocatul.

Asistența psihologică, indisponibilă în unele cazuri

Chris Gray a început să lucreze pentru CPL, contractorul cu care Facebook a lucrat în Irlanda, în 2017. Contractul său ca moderator de conținut a durat un an. Irlandezul, acum în vârstă de 50 de ani, a fost primul care a dat în judecată rețeaua de socializare.

Când a început să lucreze, materialele video reprezentau doar 20% din conținutul pe care trebuia să îl analizeze, lucrând mai ales cu text, fotografii și câteva videoclipuri în direct. Imaginile care îi rămân în minte sunt cele cu migranți torturați cu o tijă de metal în flăcări.

"Nu mi-am dat seama cât de mult m-a afectat. Abia mai târziu mi-am dat seama că eram un dezastru, eram foarte stresat. Nu puteam să dorm și am devenit foarte agresiv. Dacă cineva vorbea vreodată despre munca mea, plângeam după aceea", a declarat Gray pentru Euronews.

Când și-a dat seama că nu mai poate face față, a încercat să vorbească cu psihologul companiei. "Am completat chestionare în care spuneam că mă simt copleșit la locul de muncă. Dar a durat o veșnicie până am obținut o programare cu cineva".

La fel ca Gray, alți 35 de moderatori de conținut au depus plângeri la Înalta Curte irlandeză, unde Meta își are sediul european.

"Avem clienți din Irlanda, Polonia, Germania și Spania. Unii dintre ei și-au dat seama că munca îi afecta după câteva săptămâni, alții susțin că nu și-au dat seama de impact până când familia și prietenii nu le-au spus că personalitatea lor s-a schimbat", spune Diane Treanor, avocat la Coleman Legal, care îl reprezintă pe Gray.

Angajații spanioli s-au plâns, de asemenea, de faptul că nu au avut acces la sprijin psihologic.

"Când vizionau un videoclip, mulți dintre acești oameni se prăbușeau, nu mai puteau continua. Psihologul îi asculta și apoi le spunea că ceea ce făceau era extrem de important pentru societate, că trebuiau să își imagineze că ceea ce vedeau nu era real, ci un film, și că trebuiau să se întoarcă la muncă", spune avocatul spaniol.

În plus, muncitorii nu au fost testați în prealabil pentru a vedea dacă persoanele pe care le angajau aveau probleme de sănătate mintală anterioare, lucru care i-ar fi putut face nepotriviți pentru locul de muncă.

Cu toate acestea, contactată de Euronews, Facebook susține că lucrează cu Telsus pentru a rezolva urgent această problemă.

"Luăm în serios sprijinul celor care analizează conținutul și solicităm tuturor companiilor cu care lucrăm să ofere asistență la fața locului 24 de ore din 24, 7 zile din 7, din partea unor practicieni instruiți".

Politica Meta îi obligă pe angajați să vizualizeze tot videoclipul

Angajații spun că, chiar și după cinci ani, mulți dintre ei sunt încă sub tratament psihologic. Unii se tem chiar să mai iasă pe stradă.

"Acest tip de conținut te marchează pe viață. Nu suntem mașini sau computere fără sentimente", spune Feliu.

Ambii avocați sunt de acord că politica Meta de a-i obliga pe angajați să vizioneze întregul videoclip pentru a explica toate motivele cenzurii agravează trauma.

Ei spun că, dacă angajatul poate vedea deja după 10 secunde motivul pentru care videoclipul ar trebui cenzurat, atunci nu este nevoie să vadă întregul videoclip. De asemenea, ei se plâng de faptul că moderatorul trebuie adesea să urmărească același videoclip din nou și din nou, deoarece mai mulți utilizatori l-au raportat.

În această privință, Facebook susține că există "soluții tehnice pentru a limita cât mai mult posibil expunerea la materiale grafice. Persoanele care revizuiesc conținutul pe Facebook și Instagram pot ajusta instrumentul de revizuire a conținutului astfel încât conținutul grafic să apară complet blurat, în alb și negru sau fără sunet".

 În urmă cu trei ani, directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a descris criticile aduse condițiilor de muncă ale companiei ca fiind "puțin exagerate". Comentariile, făcute la o ședință a personalului, au fost dezvăluite presei.

"Nu este vorba că majoritatea oamenilor văd lucruri oribile toată ziua. Dar există lucruri cu adevărat rele cu care oamenii trebuie să se confrunte și a se asigura că au parte de consiliere adecvată și de spațiul și capacitatea de a lua pauze și de a primi sprijinul de sănătate mintală de care au nevoie este un lucru foarte important", le-a spus Zuckerberg angajaților.

Dar nu aceasta este experiența foștilor angajați.

"Politica companiei este de a nega acest lucru. Dacă ar vrea să rezolve aceste probleme, ar exista o altă dinamică, dar în acest moment singura soluție este calea penală", spune avocatul spaniol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE