Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Fără știri pe Facebook și Instagram, în Canada: ”Este un fel de șantaj emoțional”

Facebook și Instagram au decis să restricționeze accesul către știri în Canada. Nu pentru că își doreau acest lucru, ci pentru că guvernul canadian a adoptat o lege care obligă platformele să dea bani publicațiilor și televiziunilor care au creat conținutul jurnalistic distribuit. Iar ideea nu este deloc pe placul companiei Meta.

Care este soluția găsită de Meta?

A citi știri pe care le distribuie prietenii noștri pe Facebook sau Instagram ar putea fi o activitate a trecutului în Canada, dar și în alte state. Guvernul canadian a adoptat Legea Știrilor Online. Documentul își va face efectele după 6 luni de la promulgare și își propune ”să aducă echitate pe piața de știri din online” și să asigure ”o recompensare corectă” pentru știrile și link-urile publicate pe platforme.

Doar că Meta și Google au reacționat deja. Pentru a evita să plătească platformelor care administrează instituții media, Facebook și Instagram vor restricționa postarea de link-uri către articole jurnalistice.

”Este o lege greșită în mod fundamental. Ne obligă să plătim pentru conținut pe care nu Meta îl postează și conținut care nu este motivul principal pentru care oamenii ne folosesc platformele”, a declarat un reprezentant Meta, citat de Reuters.

Miza este una importantă: o analiză a guvernului canadian arată că instituțiile de presă ar putea primi până la 329 de milioane de dolari canadieni.

Situația din Australia

Există și precedente în acest sens, iar cel mai cunoscut este cel din Australia. Acolo, în 2021, statul a obligat Facebook și Google să negocieze cu instituțiile de presă. A urmat o perioadă în care Facebook și Twitter au blocat link-uri către știri pe platforme, dar în 2022, cel puțin 30 de instituții media semnaseră contracte prin care erau compensate pentru conținutul creat.

”Companiile big tech au o rațiune comercială. Internetul funcționează după banii produși din publicitate, nu după interesul public sau etică. În UE există legislație care îndreptățește publisherii să ceară bani platformelor. Directiva a fost adoptată și în România, în 2 aprilie 2022, dar publisherii de la noi sunt acum în curs de organizare. Platformele fac tot ce pot pentru a întârzia procesul, dar acest lucru se va întâmpla.

Platformele au și ele dreptatea lor, pentru că spun că ele nu controlează ce fac utilizatorii atunci când distribuie linkuri. Ele mai spun că este greu de implementat. Ceea ce se întâmplă în Canada este un șantaj emoțional și o tehnică de negociere. Suntem, ca cetățeni, în situația în care suntem prinși la mijloc”, explică Dragoș Stanca, expert media.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE