Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meta a fost amendată cu 20 de milioane de dolari pentru că a colectat datele utilizatorilor într-un mod înșelător

Un tribunal din Australia a decis ca Meta, compania care deține rețeaua de socializare Facebook, să fie amendată cu 20 de milioane de dolari australieni (aproximativ 14 milioane de dolari americani) deoarece a colectat datele utilizatorilor prin intermediul unei aplicații, fără a-i înștiința despre acest lucru, relatează agenție Reuters.

De asemenea, Curtea Federală din Australia a ordonat Meta, prin intermediul filialelor sale Facebook Israel și al aplicației Onavo, în prezent desființată, să plătească 400.000 de dolari australieni pentru cheltuielile de judecată către Comisia Australiană pentru Concurență și Consumatori (ACCC), care a intentat procesul civil.

Compania Meta, proprietara Facebook, a fost sancționată cu 20 milioane de dolari australieni pentru înşelarea consumatorilor, a anunţat miercuri Comisia Australiană pentru Concurenţă şi Consumatori (ACCC), potrivit agenției dpa, citată de Agerpres.â

Magistrații Tribunalului federal au dispus ca subsidiarele Facebook Israel și Onavo Inc. ale Meta să plătească fiecare câte 10 milioane de dolari Australiei ”pentru implicare într-un comportament de natură înşelătoare, cu încălcarea Legii australiene a consumatorului”, au anunțat reprezentanții ACCC.

Cum a colectat Meta datele utilizatorilor unei aplicații VPN

Potrivit sursei citate, Onavo Protect era o aplicaţie gratuită de mobil promovată în Google Play Store şi Apple Store drept produs care proteja datele utilizatorilor prin oferirea unui serviciu de VPN (reţea virtuală privată).

”În realitate, Onavo şi Facebook Israel au partajat datele privind activităţile personale de la utilizatori, colectate prin aplicaţie în formă anonimizată şi agregată, cu compania-mamă Meta (cunoscută atunci ca Facebook Inc.) pentru beneficii comerciale”, au precizat reprezentanții ACCC.

De asemenea, oficialii organismului de supraveghere din Australia susțin că aplicaţia a fost instalată de peste 270.000 de ori de către utilizatori australieni în perioada februarie 2016 - octombrie 2017.

Un judecător federal a stabilit miercuri că respectivele două subsidiare s-au implicat în comportament de natură să înşele publicul, pe motiv că nu au informat în mod corespunzător la ce urmau să fie folosite datele utilizatorilor, adică inclusiv scopuri comerciale ale Meta.

Reacția Meta după decizia instanței din Australia

În urma deciziei instanței australiene, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Meta continuă să susţină că Onavo Protect a funcţionat în mod corespunzător ca instrument de securitate.

”Nu există nicio acuzaţie din partea ACCC că aplicaţia nu a funcţionat corespunzător ca instrument de securitate online”, a transmis Meta într-un comunicat publicat de postul public australian ABC.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE