Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Organismul de supraveghere al UE lansează o anchetă privind rolul Frontex în naufragiul mortal al navei din Grecia

Organismul de supraveghere al Uniunii Europene a lansat miercuri o anchetă privind rolul jucat de Frontex în unul dintre cele mai mortale naufragii de migranți din istoria recentă.

Printre documentele la care Ombudsmanul UE, Emily O'Reilly, a cerut acces se numără și raportul oficial al agenției Uniunii Europene pentru frontierele externe privind modul în care s-au derulat evenimentele atunci când ambarcațiunea Adriana s-a scufundat pe 14 iunie în largul coastelor Greciei, potrivit Euronews.com.

Anchetă la nivel național

Până la 750 de persoane se aflau la bordul vasului de pescuit. Doar 104 au supraviețuit, iar 82 de cadavre au fost recuperate. Tragedia a reaprins criticile ascuțite la adresa pazei de coastă grecești, precum și a Frontex, care sunt acuzate că nu au luat măsurile necesare care ar fi putut preveni naufragiul.

Frontex a declarat că a oferit asistență autorităților grecești după ce a fost reperată nava supraaglomerată, dar că ambele apeluri au rămas fără răspuns. Între timp, autoritățile grecești și-au apărat operațiunea - o singură navă a fost trimisă, dar nu a oferit asistență după ce căpitanul traulerului ar fi refuzat ajutorul pentru a-și continua naviga spre Italia.

O anchetă a fost lansată la nivel național, dar O'Reilly a spus într-o declarație că "rolul Frontex în operațiunea de căutare și salvare trebuie, de asemenea, să fie clarificat".

"O tragedie de o asemenea amploare necesită ca toți cei implicați să reflecteze asupra responsabilităților lor și să fie clar pentru public cine este responsabil pentru aceste decese. Biroul meu se va concentra asupra rolului Frontex în timp ce încercăm să reconstituim evenimentele care au dus la răsturnarea vasului și la moartea a cel puțin 500 de persoane."

"Migrația către Europa va continua și depinde de UE să se asigure că acționează într-un mod care să mențină drepturile fundamentale și să nu piardă din vedere suferința umană care îi obligă pe oameni să caute o viață mai bună dincolo de țările lor de origine", a declarat Ombudsmanul.

Frontex "a ajutat la salvarea a 28 000 de persoane în acest an"

Ca parte a anchetei din proprie inițiativă, O'Reilly solicită, de asemenea, detalii despre modul în care autoritățile naționale și Frontex comunică cu privire la operațiunile de căutare și salvare și despre regulile de utilizare a camerelor de luat vederi montate pe bărci în timpul operațiunilor comune. De asemenea, ea solicită clarificări cu privire la faptul dacă Frontex raportează încălcări ale drepturilor fundamentale în ceea ce privește interacțiunile dintre autoritățile naționale și navele ONG-urilor care salvează persoane pe mare.

Atât paza de coastă greacă, cât și Frontex au fost acuzate de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în ultimii ani, fie că au efectuat, fie că au închis ochii la respingerea migranților pe mare.

Un raport al OLAF, agenția antifraudă a UE, care a fost dezvăluit la sfârșitul anului trecut, a documentat multiple astfel de împingeri în Marea Egee între 2020 și 2021, care au fost acoperite de Frontex.

Scandalul a dus la demisia lui Fabrice Leggeri din funcția de șef al Frontex, iar succesorul său, Hans Leijtens, a promis că va pune capăt acestei practici atunci când va intra în funcție.

Într-o declarație pentru Euronews, Frontex a declarat că "așteaptă cu nerăbdare să coopereze pe deplin cu Ombudsmanul pentru a explica rolul pe care Frontex îl joacă în operațiunile de căutare și salvare".

"Este important de menționat că Frontex nu coordonează operațiunile de căutare și salvare. Aceasta este responsabilitatea centrelor naționale de coordonare a operațiunilor de salvare. Cu toate acestea, Frontex consideră că salvarea de vieți pe mare este unul dintre rolurile sale esențiale și oferă tot sprijinul necesar autorităților naționale atunci când este necesar.

Acest lucru înseamnă că navele Frontex efectuează operațiuni de căutare și salvare atunci când sunt solicitate. În plus, atât navele, cât și aeronavele Frontex furnizează centrelor de salvare și salvatorilor informații vitale pentru salvarea de vieți.

 Numai în acest an, Frontex a ajutat la salvarea a aproape 28.000 de persoane", a adăugat un purtător de cuvânt.

'Trebuie să avem încredere în sistemele judiciare naționale'

De asemenea, biroul Ombudsmanului a anunțat miercuri că va lansa o a doua investigație în cursul acestui an cu privire la rolul instituțiilor UE în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale în activitățile de gestionare a frontierelor.

Comisia Europeană a susținut întotdeauna că gestionarea frontierelor este o competență a statelor membre și că orice posibilă încălcare a dreptului internațional și umanitar trebuie să fie realizată de autoritățile naționale.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a reiterat această poziție în timpul unei interpelări din partea Comisiei pentru justiție a Parlamentului European la începutul acestei luni.

Întrebată dacă executivul UE ar putea facilita o anchetă independentă și transparentă privind naufragiul din iunie, ea a subliniat că "statele membre sunt responsabile pentru acest tip de anchete [...] trebuie să avem încredere în sistemul judiciar din statele membre".

"Există o nevoie urgentă de o anchetă amănunțită, transparentă și eficientă și sunt de acord că acest lucru este important din mai multe motive, nu în ultimul rând pentru reputația Greciei", a adăugat ea.

Investigațiile din Grecia din ultimii ani privind acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în gestionarea migranților au exonerat întotdeauna agențiile lor de orice abatere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE